Overwaarde benutten met Verzilverlening

Getty Images

Woningeigenaren met overwaarde kunnen met een Verzilverlening van SVn de overwaarde uit het huis halen en gebruiken om de woning veiliger en comfortabeler te maken. Gemeenten en provincies kunnen deze lening aan hun inwoners aanbieden. Zo kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen.

De Verzilverlening is een hypothecaire lening die op basis van de overwaarde van de woning wordt afgesloten. Wanneer u al een tijd in dezelfde koopwoning woont, kan het zijn dat u overwaarde heeft opgebouwd doordat u uw hypotheek al (gedeeltelijk) heeft afgelost, of doordat uw huis meer waard is geworden. Tijdens de looptijd betaalt de aanvrager geen rente en aflossing. Er zijn daarom geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar er komt wel geld beschikbaar om de huidige woning aan te passen. De Verzilverlening wordt hierom ook wel omschreven als een ''omgekeerde hypotheek''.

Voor mensen boven de 57 jaar is het moeilijker om een lening of hypotheek af te sluiten, dus heeft het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) dit als oplossing bedacht. De Verzilverlening is alleen beschikbaar voor mensen binnen 10 jaar van de AOW-leeftijd, op dit moment dus vanaf 57 jaar en 3 maanden.

Betalen met stenen

In feite betaalt de eigenaar met ‘stenen’. De lening wordt iedere maand hoger en de overwaarde lager. Na verkoop van de woning of overlijden wordt de lening afgelost. Er is geen maximale leeftijdsgrens voor het afsluiten van de lening. De lening is vooral interessant voor ouderen die onvoldoende inkomen hebben om een lening af te sluiten, of die geen lening willen afsluiten uit vrees voor toekomstige hogere zorgkosten. De gemeente speelt een belangrijke rol bij de Verzilverlening. De gemeente bepaalt de maximale lening en de doelgroep. Het geleende bedrag moet besteed worden aan woningverbetering. Denk hierbij aan het levensloopbestendig maken van de woning met een traplift of een badkamer renovatie.

De Verzilverlening is een variant op de Blijverslening, die ruim een jaar geleden werd geïntroduceerd. Inmiddels is deze lening in meer dan zeventig gemeenten  beschikbaar. De website van het SVn geeft een overzicht van welke gemeenten deze lening al aanbieden of dit in de toekomst willen gaan doen.

Bron: www.molenaar.nl

Auteur