De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. Maar hoelang hoort zo’n accu eigenlijk mee te gaan en hoe laad je een accu goed op?
Hoe gevaarlijk zijn fietsaccu’s?
Berichten over accu’s die in brand vliegen, komen weleens voorbij in het nieuws. Met name de populaire lithium-ion accu’s kunnen brandgevaarlijk worden. Dat heeft vaak te maken met een beschadigde accu of een accu die verkeerd gebruikt wordt. Gelukkig blijft het bij een aantal incidenten per jaar en hoef je je niet meteen grote zorgen te maken.
Wat kun je het beste doen om een ongeluk te voorkomen?
• Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door.
• Gebruik de lader die bij de accu hoort.
• Zet de accu (of fiets als de accu ingebouwd is) altijd op een stabiele plek tijdens het opladen.
• Zorg dat de oplader warmte kwijt kan en verstik hem dus niet.
• Haal de stekker uit het stopcontact als de accu vol is.
• Neem geen risico als de accu beschadigd, gevallen of vervormd is en lever hem zo snel mogelijk in.
• Lekt de accu, wordt hij extreem heet of produceert hij vonken? Haal de stekker uit het stopcontact en bel eventueel 112. Blus niet zelf met water, want de gassen die vrijkomen uit de accu kunnen heftig op water reageren.
Hoe berg je de accu op als je de e-bike even niet gebruikt?
Gebruik je de elektrische fiets gedurende een langere tijd niet? Berg de accu dan nooit leeg op. Een accu loopt altijd langzaam leeg en door hem leeg op te bergen, krijg je op den duur te maken met diepontlading. Hierdoor loop je het risico dat je hem helemaal niet meer kunt opladen. Ook kun je de accu het beste niet volledig opgeladen opslaan: zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Bewaar de accu bij voorkeur op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. Laad in de wintermaanden de accu daarom één keer per maand op, ook als je hem niet gebruikt. Door de zelfontlading loopt de accu langzaam leeg. Om hem te beschermen tegen stof en temperatuur, kun je hem in een daarvoor bestemde beschermhoes doen.
Hoe vaak moet je een accu opladen?
Om in goede conditie te blijven, moet de accu regelmatig opgeladen worden. Het beste is om dit bij kamertemperatuur te doen. Is het koud buiten? Laat de accu dan even een half uurtje opwarmen voordat je hem oplaadt. Gebruik altijd de officiële lader. Doe eerst de oplader in het stopcontact voordat je de oplader aansluit op de accu. Verwijder de accu ook zo snel mogelijk zodra hij volledig is opgeladen. Gebruik je de e-bike niet, bijvoorbeeld in de wintermaanden? Laad hem dan één keer per maand op om de eerder genoemde diepontlading te voorkomen.
Het is daarnaast verstandig om tijdens het opladen een oogje in het zeil te houden; ’s nachts opladen is af te raden. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de accu goed door, want sommige accu’s gebruiken een ander laadsysteem dan een stekker in het stopcontact.
Wat is de levensduur van de gemiddelde accu?
Met de levensduur van een accu wordt meestal bedoeld hoe vaak je deze kunt opladen, maar soms wordt er ook een minimaal aantal jaren genoemd. Veel fabrikanten van e-bikes geven een indicatie van (een van) deze twee factoren. Bij goed gebruik moet je rekenen op een accuduur van zo’n vier à vijf jaar.
Wanneer moet de accu vervangen worden?
Met goed onderhoud gaat een accu zeker een aantal jaren mee. Maar het eeuwige leven heeft hij zeker niet. Als hij aan vervanging toe is, dan merk je dat gauw genoeg. Hier moet je op letten:
• De accu is beschadigd. Als de accu een flinke klap heeft gehad, bijvoorbeeld door een val, dan kunnen de accucellen verschuiven en dit kan op den duur kortsluiting veroorzaken.
• De actieradius loopt plots snel terug.
• Het opladen duurt veel langer dan voorheen of de accu laadt helemaal niet op.
Je kunt de accu altijd laten controleren bij een fietsenmaker of dealer. Ook is er de mogelijkheid de accu te laten reviseren: de accucellen worden vervangen. Dat is goedkoper dan een nieuwe aanschaffen.
Hoe maak je een accu schoon?
Het is belangrijk om de accu regelmatig schoon te maken. Verwijder hiervoor de accu van de fiets en reinig de contactpunten met een droge of licht vochtige doek. Zorg ervoor dat de contactpunten droog zijn als je de accu terugplaatst. Houd de accu in geen geval onder de kraan of onder een andere waterstraal. Net als bij accu’s van andere apparaten is het belangrijk dat er zo min mogelijk water bij de contactpunten komt.
Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine mei 2021.