Onderstaande routes voeren u langs oorlogs- en verzetsmonumenten waar vele herinneringen liggen aan een donker verleden. Stuk voor stuk indrukwekkende fietstochten.
In de voetsporen van de 1st Airborne Division
Operation Market Garden, september 1944. Het doel van een van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis was de verovering van enkele bruggen in Nederland zodat het Britse XXX Corps vanuit België via Eindhoven, Nijmegen en Arnhem het Ruhrgebied kon bereiken. De Britse 1st Airborne Division was belast met de taak om de brug over de Nederrijn bij Arnhem in te nemen. Helaas bleek dit een brug te ver: de Britten slaagden er niet in om de brug te veroveren. Deze fietsroute neemt u mee langs de route die de 1st Airborne Division heeft gevolgd, van hun landingsgebied op de Ginkelse Heide, langs Hotel Hartenstein - waar het Britse hoofdkwartier gevestigd was - de brug en de laatste rustplaats op Arnhem Oosterbeek War Cemetery.
Arnhemse Linieroute
Nog een route rond Arnhem. Deze knooppuntenroute leidt u door het bosrijke buitengebied van Arnhem en langs een groot aantal militaire complexen zoals de Oranjekazerne en Museum Vliegbasis Deelen. Ook komt u langs Bergen en Behouden, het unieke Museum Vliegbasis Deelen (knooppunt 3) bij Arnhem, waar een permanente expositie van neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien is. Ook wordt de geschiedenis van de vliegbasis in de Duitse periode belicht en de periode daarna.
Sporen van de oorlog op de Sallandse Heuvelrug
Deze route start in de buurt van Nijverdal. Tijdens de oorlog werd Nijverdal gebombardeerd door de geallieerden. Het bombardement was gericht op doelen van de Duitse Wehrmacht, maar ook werd een deel van het centrum verwoest. Het grootste deel van de joodse gemeenschap in Nijverdal werd door de Duitsers gedeporteerd naar Auschwitz en Sobibor.
Klik hier voor de route Sporen van de oorlog op de Sallandse Heuvelrug.
Voormalige kampen in Drenthe
In het mooie Drentse landschap ligt een plek die een minder fraaie geschiedenis kent: Kamp Westerbork. Als je denkt aan de Jodenvervolging in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit waarschijnlijk de eerste naam die naar boven komt. Deze knooppuntenroute voert u door het monumentendorp Orvelte en andere indrukwekkende plekken.
Bekijk deze route hier.
Soldaat van Oranjeroute
Het is wellicht het bekendste verhaal over de oorlog en bevrijding in Nederland: Soldaat van Oranje. Het boek, geschreven door de Soldaat van Oranje - Erik Hazelhoff Roelfzema - heeft geleid tot een succesvolle verfilming en een musicalproductie. Deze route combineert alle verhalen. U fietst als eerst langs Vliegbasis Valkenburg, de plek waar de musical wordt opgevoerd. Ook komt u door Wassenaar, waar de as van Erik Hazelhoff Roelfzema is ondergebracht bij het monument 'Voor hen die vielen'. Verder loopt de route langs de Alexanderkazerne en de stranden van Scheveningen: locaties die in het verhaal duidelijk naar voren komen.