Dodenherdenkingsroute
In het mooie Drentse landschap ligt een plek die een minder fraaie geschiedenis kent: Kamp Westerbork. Als je denkt aan de Jodenvervolging in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit waarschijnlijk de eerste naam die naar boven komt. Het was het doorgangskamp vanwaar ruim 100.000 Nederlandse Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië werden gestuurd.
Startpunt: Oosthalen 4, 9414 TG Hooghalen
Routelengte: 37 km
De bittere ironie is dat het kamp oorspronkelijk voor het tegenovergestelde doel werd gebouwd: de opvang van Joodse vluchtelingen uit Duitsland. Bijna wekelijks vertrokken treinen naar het oosten en de angst om op transport te gaan, beheerste het leven van de bewoners van Kamp Westerbork. Van de 107.000 Joden en 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders die in hier zijn terechtgekomen, hebben ongeveer 5000 Joden en 32 Sinti de Tweede Wereldoorlog overleefd. Voor de vele slachtoffers is op het voormalige kampterrein het monument De 102.000 Stenen opgericht. De route neemt je mee langs het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het voormalige kampterrein.
Orvelte
De route brengt je daarna naar Orvelte. Hier was in de Tweede Wereldoorlog Kamp Orvelte gevestigd. Dit concentratiekamp was bedoeld voor verdere deportatie van Joden naar Kamp Westerbork en tussen 2 en 3 oktober 1942 werden alle overgebleven personen overgebracht naar Kamp Westerbork. Behalve een open plek in het bos is er niets meer dat herinnert aan de aanwezigheid van het concentratiekamp. Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp waar je kunt zien hoe men vroeger leefde en werkte. Veel boerderijen en andere gebouwen zijn ingericht voor bezichtiging. Het dorp is archeologisch interessant omdat er restanten van een mammoet gevonden zijn.
Westerbork
Westerbork had behalve Kamp Westerbork nog een kamp: Pieterberg. Dit kamp had echter een andere functie dan Kamp Orvelte en Kamp Westerbork: er waren leden van de Nederlandsche Arbeidsdienst gehuisvest. In latere jaren werd het gebruikt als strafkamp. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het onder andere dienst gedaan als gevangenenkamp voor NSB’ers en als vakantiepark. Tegenwoordig is er op deze locatie een woonwijk. Het dorp Westerbork heeft als belangrijkste bezienswaardigheid de Stefanuskerk. Na het verlaten van Westerbork leidt de route je terug naar het startpunt.
- Fietsen123