Fietsroute: Landgoederen op de noordelijke Veluwe

Getty Images

Het noordelijke deel van de Veluwe kent veel mooie historische landgoederen. We nemen je mee door prachtige natuur en langs deze buitenplaatsen.

Doornspijk en het Goor

De eerste vermelding van het dorp Doornspijk dateert uit omstreeks 800 als ‘Villa Thornspiic’. Destijds lag het dorp aan de Zuiderzeedijk; de funderingen van de vroegere kerk herinneren nog aan deze vroegere locatie. Rond het dorp liggen diverse landschapstypen, zoals de Doornspijkse Heide met zandverstuiving De Zoom en bosgebied De Haere. Het bekendst is echter Het Goor, een weide- en hooilandschap dat al sinds de 14de eeuw in erfpacht uitgegeven is. De Goorbeek stroomt dwars door dit gebied.

Landgoed Klarenbeek

Naast Doornspijk ligt Landgoed Klarenbeek, een monumentale buitenplaats. Het landgoed is waarschijnlijk aangelegd in de 18de eeuw, maar het huidige hoofdgebouw en het park, dat eromheen ligt, dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Samen met de dienstgebouwen, het koetshuis, de brug en oprijlaan is Klarenbeek een beschermd rijksmonument.

Hanzestad Elburg

Het pittoreske Elburg is een hanzestad aan het Veluwe- en Drontermeer. De stad staat bekend om de goed bewaarde vesting met een vrijwel recht stratenplan. Elburg heeft nog vele historische bouwwerken, zoals de Vischpoort, enkele unieke bruggen, verdedigingswerken, woningen en de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk valt op door zijn vlakke bovenkant. Vroeger had de kerk een spitse toren, maar deze is in 1693 na een blikseminslag afgebrand en niet meer herbouwd.

Kasteel Zwaluwenburg

Ten noorden van ’t Harde ligt Kasteel Zwaluwenburg. De eerste vermelding van dit kasteel dateert uit de 14de eeuw. Destijds was het landgoed beleend aan het geslacht Van Wijnbergen; het kasteel stond dan ook bekend als Kasteel Wijnbergen. Op de fundamenten van dit middeleeuwse kasteel is in 1728 het huidige kasteel gebouwd. Bijzonder aan het landhuis is dat de bijgebouwen via kwartronde verbindingen aan het hoofdgebouw gebouwd zijn. Het landhuis is in particulier bezit en daarom helaas niet toegankelijk.

Huis Schouwenburg

Huis Schouwenburg was oorspronkelijk een boerderij, maar groeide in de loop der tijd uit tot landhuis. Een groot deel van het huidige hoofdgebouw is halverwege de 18de eeuw gebouwd. Het landhuis met de bijgebouwen is particulier bezit, maar het landgoed is eigendom van Geldersch Landschap & Kastelen. Het landgoed bestaat uit een afwisselend landschap met loofbos, houtwallen, houtsingels en landbouwgronden. Er leven vele dier- en vogelsoorten.

Getty Images

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Fietsen123