De Zuid-Hollandse Eilanden

Getty Images

Nederland zit boordevol verrassingen. In de tweede aflevering van deze serie bezoeken we de Zuid-Hollandse Eilanden. Een streek vol mooie duingebieden, oude stadjes, veerponten en heerlijk schepijs.

Zonnende zeehonden

Het duingebied bij Voorne is een van de mooiste van Europa. Het heeft een enorme biodiversiteit. Zo kun je er zeehonden op het strand zien zonnen en tuimelaars, een dolfijnsoort, in zee zien zwemmen. In de duinen zingt de nachtegaal. Het Bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap is een goed startpunt voor een wandeling of fietstocht.

Getty Images

Maritiem erfgoed

Het oude vestingstadje Hellevoetsluis was vroeger een marinehaven. Voor de bouw en het onderhoud van de marineschepen ontwierp Jan Blanken een droogdok. Dit naar hem vernoemde 18de-eeuwse scheepsdok is nog altijd in gebruik. Vooral historische schepen kunnen hier terecht voor een opknapbeurt. Tijdens een rondleiding worden bezoekers door vrijwilligers, de Dokploeg, meegenomen langs de historische stoomkraan van James Watt en door het 320 meter lange aquaduct rond het dok. 

Rien Poortvliets kabouters

De vossen hebben holen, Te hooi en te gras en Leven en werken van de kabouter. In de jaren 70 en 80 stonden deze boeken van illustrator en kunstschilder Rien Poortvliet in menige boekenkast. Basis voor zijn boeken waren olieverfschilderingen en aquarellen. Veel van deze werken zijn te zien in het Rien Poortvliet Museum op het natuureiland ­Tiengemeten. Voor kinderen is de kabouterzolder een feest.

Schepijs van Ferrari

Van Ouddurpse Koffie tot Asperge; de keuze van ijssmaken in de vitrine van Wesley’s IJssalon in Ouddorp is ruim. De Italiaanse familie Ferrari bereidt hier al 75 jaar ijs volgens traditioneel Italiaans recept, met verse boerenlandmelk die elke ochtend bij de boer wordt opgehaald. Het ijs wordt bereid in originele Carpigiani-bokvriezers.

Getty Images

Lepelaars en tureluurs

Oude schoenen aan en het dikke slijk in. Behalve in Groningen en Friesland kun je ook in Zuid-Holland wadlopen. In de Sophiapolder, een natuureiland bij Hendrik-Ido-Ambacht dat alleen bereikbaar is met het voetveer van het Zuid-Hollands Landschap, heeft het getij vrij spel. Bij laag water zijn de omstandig­heden ideaal voor een wadlooptocht met de boswachter. Je kunt kluten, lepelaars en tureluurs tegenkomen, die op de voedselrijke slikplaten foerageren. 

Alva’s bril

Wie kent niet het gezegde: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’? De uitdrukking gaat over 1 april 1572 toen de Watergeuzen de stad Brielle (of Den Briel, Briella, Brill) innamen, een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Een feit dat nog elk jaar wordt gevierd. Dat Brielle een rijk verleden heeft, is nog steeds goed te zien in het fraaie, oude vestingstadje. Het Merula Weeshuis, de oude synagoge, het Arsenaal en veel andere 16de- en 17de-eeuwse panden geven de stad een charmante uitstraling. Het Brielse Meer is populair bij zeilers en surfers.

‘Robbeneiland’

De Botlek en de Rotterdamse Maasvlakte zijn een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Hierdoor zullen sommigen deze regio misschien niet zo snel met natuur associëren. Tijdens de Twee Werelden Route voor fietsers blijkt dat natuur en industrie goed samen kunnen gaan. De route voert onder meer langs de vogelvallei en de zeehondenkolonie op het ‘Robbeneiland’, op een strandje langs het Beerkanaal, maar biedt ook uitzicht op de terminals van de Tweede Maasvlakte, het economisch hart van de regio.

Met de tram

De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) was lang de belangrijkste vervoerder op de Zuid-Hollandse Eilanden en Schouwen-Duiveland. In het RTM-museum aan de noordkant van de Brouwersdam bij Ouddorp herleven die oude tijden. Het museum beschikt over een fraaie collectie stoom- en diesellocomotieven, waarmee nog steeds wordt gereden. Vanuit een schommelende tramcoupé hebben bezoekers uitzicht op de boten op het Grevelingenmeer. In de remise staat nog een oud postrijtuig en de enige nog bestaande kampeerwagon.

Fraaie achterkant

Vaak zijn winkelstraten erg gezellig, maar aan de achterkant zien veel winkels er troosteloos uit. In het centrum van Oud-Beijerland hebben ze daar wat op gevonden. Op de achtergevel van de panden van de winkeldijk hebben twee kunstenaars prachtige muurschilderingen aangebracht met historische betekenis. Zo is achter op het pand van schoenenzaak Bristol een grote afbeelding te zien van Lamoraal van Egmont, de stichter van het oude stadje.

Getty Images

In het bed van de schout

Middelharnis op Goeree-Overflakkee is een goede uitvalsbasis om te surfen in het Haringvliet, te zonnen op een van de vele strandjes of een mooie fietstocht te maken langs de kust. Vlak bij het oude haventje van Middelharnis zit Het Kolffje, een pand uit 1791. Het werd gebouwd door ­Lambertus Kolff, de toenmalige schout van Middelharnis. Tegenwoordig zit er een knus appartement en een bed & breakfast in.

Wilgenjungle

Bij Klein Profijt in IJsselmonde krijgt de natuur vrij spel. Zoet en zout water wisselen elkaar af en dat levert bijzondere natuur op, waaronder een echte wilgenjungle. Van de paden mag je hier alleen af onder leiding van een boswachter. Een klauterpartij over de glibberige boomstammen en stronken eindigt namelijk gegarandeerd in de blubber, wat voor kinderen dan weer geweldig is natuurlijk... Het natuurgebied dankt zijn naam aan de boszalmvissers die hier een mager bestaan hadden.

Bron 
  • Plus Magazine