Historische zeilwagen van Maurits na 200 jaar terug in Scheveningen

Getty Images

Het strand van Den Haag is al honderden jaren een plek voor recreatie en ontspanning. Prins Maurits deed dit in 1602 op zijn eigen manier: in een zeilwagen. Feest aan Zee brengt de zeilwagen terug naar de badplaats.

Simon Stevin was een toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur in dienst van prins Maurits. In 1601 en 1602 ontwierp hij voor hem een zeilwagen, waarmee de prins in twee uur van Scheveningen naar Petten reed. Hierbij haalde hij de – voor die tijd – onvoorstelbare snelheid van bijna 50 kilometer per uur. Overigens deed Maurits dit niet in zijn eentje: hij had 27 gasten bij hem op deze legendarische tocht.

De zeilwagen van Maurits is de daaropvolgende twee eeuwen nog gebruikt om gasten van het koninklijk huis te vermaken. Aan het begin van de 19de eeuw verkeerde de zeilwagen in een dermate slechte staat, dat de koninklijke familie de zeilwagen en het prototype hiervan verkocht.

De zeilwagen is terug

En nu, ongeveer twee eeuwen later, is de zeilwagen terug. Op 12 mei is een replica van dit bijzondere koninklijke vervoermiddel van 12.00 tot 17.00 te bewonderen op het strand van Scheveningen. Die middag zal de ‘boot op wielen’ ook weer een tocht maken. Dit keer niet helemaal naar Petten, maar naar het strand van Scheveningen en ook niet voor slechts 27 mensen, maar voor u! Helaas is de zeilwagen na de rit van de kerk naar het strand een statisch onderdeel van het evenement: je kunt er geen tocht mee maken.

De replica van de zeilwagen is gebouwd door leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag. Tijdens de bouw kregen de leerlingen al koninklijk bezoek: koningin Máxima en de Jordaanse koningin Rania namen onlangs al een kijkje in de werkplaats.

Historische taferelen

Natuurlijk is zo’n spektakel niet compleet zonder de nodige historische figuren en taferelen die met Scheveningen te maken hebben. Zo zie je hier hoe Scheveningen als badplaats is ontstaan en kun je zomaar figuren van vroeger tegen het lijf lopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van badmannen en -vrouwen, badmeesters, haringventers en (schelpen)vissers. Deze rollen worden vervuld door vrijwilligers.

Ter aanvulling op deze rollen, geeft de organisatie van Feest aan Zee een boekje uit met oude beroepen. Hiermee krijgt u een goed beeld van het leven zoals zich dat vroeger rond een badplaats afspeelde.

Feest aan Zee

Het is precies 200 jaar geleden dat Jacobus Pronk een houten huisje bouwde met vier badkuipen met zeewater: het ontstaan van Scheveningen als badplaats. Feest aan Zee brengt de geschiedenis tot leven met allerlei festivals, evenementen, exposities en voorstellingen.

Historisch Feest aan Zee duurt van 11.00-21.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 11:00 - 16:00 uur Ambachtelijke markt
  • 12:30 - 15:00 uur Historisch Tafereel op het strand ter hoogte van het Vissersnamenmonument nabij strandpaviljoen Boonoonoonoos
  • 13:00 uur Officiële in gebruik name van de Zeilwagen van Simon Stevin m.m.v. het Groot Schevenings Historisch Koor
  • 15:00 - 21:00 uur Feest in de Keizerstraat. Gezellige middag en avond vol muziek, entertainment voor jong en oud, hapjes en drankjes.

 

Auteur