Gelijkvloers wonen: de voor- en nadelen én hoeveel kost dat nu?

Senior werkt beneden op laptop
Getty Images

Gelijkvloerse woningen zijn onder vijftigplussers erg in trek. Het geeft je de kans om langer te blijven wonen waar je woont. Je hoeft niet dagelijks trappen te beklimmen of spullen naar boven te sjouwen. Ideaal! Tegelijkertijd is het woningaanbod aan gelijkvloerse huizen wel beperkt. Dus rijst de vraag: wat zijn de voor- en nadelen van gelijkvloers wonen? En waar moet je rekening mee houden qua kosten?

Ben je benieuwd hoeveel hypotheek jij kunt krijgen voor een nieuwe woning, of die nu gelijkvloers is of niet? Bereken jouw maximale hypotheek.

Wat is een gelijkvloerse woning?

Een gelijkvloerse woning is een huis waarbij alle kamers zich op één verdieping bevinden. Je hoeft dus geen trappen op om bijvoorbeeld naar de slaapkamer of badkamer te gaan. Die bevinden zich op dezelfde etage als de woonkamer. Soms heeft een gelijkvloerse woning ook geen drempels. Op die manier wordt het huis ook rolstoelbestendig.

Gelijkvloers wonen: welke opties zijn er?

Het is slim om al rond je vijftigste na te denken over de toekomst. Je kunt nu misschien nog makkelijk de trap op en af, maar er komt een moment dat dat lastiger wordt. Gelijkvloers wonen kan daar een goede oplossing voor zijn. Er bestaan meerdere opties voor:
-    Je verbouwt je huidige woning en haalt de slaapkamer en badkamer naar de begane grond. Dan kun je je fijne woning aanhouden en toch gelijkvloers wonen. Je gebruikt de bovenverdieping dan niet.
-    Je verhuist naar een bungalow. Dit is een woning die alleen maar een begane grond heeft. Vaak hoort er ook een stukje tuin bij. Het aanbod aan dit soort woningen is wel beperkt.
-    Je verhuist naar een appartement op de begane grond of in een appartementencomplex met een lift. Ook dan heb je alles op één verdieping. Er bestaan ook speciale appartementen voor senioren. Daarin wordt soms ook zorg aangeboden.


Verder kun je ervoor kiezen om een traplift te nemen. Dan hoef je niet je hele woning te verbouwen, maar is de eerste etage alsnog ook nog goed bereikbaar als je slechter ter been bent. Houd er wel rekening mee dat in de traplift komen een uitdaging kan zijn als je in een rolstoel zit. Een gelijkvloerse woning is wat dat betreft meer levensloopbestendig. Je kunt er ook blijven wonen als je gezondheid achteruitgaat of als je iets zou overkomen.

Welke afwegingen moet je maken?

Is gelijkvloers wonen voor jou een serieuze optie en twijfel je tussen verhuizen en verbouwen? Dan helpen deze vragen je bij het maken van die keuze:

  • In hoeverre ben je gehecht aan je huidige woning?
  • Welke aanpassingen zouden er nodig zijn in je huidige huis om deze gelijkvloers te maken?
  • Hoeveel kost het om die aanpassingen te doen?
  • Hoeveel aanbod aan gelijkvloerse woningen is er in de regio waarin jij wilt wonen?
  • Hoeveel bedraagt je budget voor een eventuele verhuizing en is dat genoeg om een nieuw huis te kopen?

Als je met veel plezier woont waar je woont en als het eenvoudig is om je huis aan te passen, dan kan verbouwen een goed idee zijn. Is je huis sowieso al te groot voor je of heb je andere woonwensen dan je huidige woning mogelijk maakt? Dan is het wellicht verstandiger om te verhuizen. 

 Lees ook: Verbouwen of verhuizen: hoe maak je daar een keuze tussen?

Wat zijn de voordelen van gelijkvloers wonen?
Gelijkvloers wonen heeft een paar belangrijke voordelen, zeker als je 50+ bent:

  • Een gelijkvloerse woning is levensloopbestendig, doordat je niet alles over meerdere verdiepingen verspreid hebt. Je hoeft geen trap te lopen en schoonmaken gaat ook sneller.
  • Als je ooit slechter ter been bent, kun je hier ook blijven wonen. Je bent dan niet verplicht te verhuizen als je door je gezondheid moeilijker kunt traplopen.
  • Je energiekosten gaan omlaag, omdat je maar één woonlaag hoeft te verwarmen en maar op één etage stroom gebruikt. In veel huizen met etages stijgt de warme lucht naar boven op en stook je dus deels voor niets.
  • Het geeft een veilig gevoel als je kunt zien wat er gebeurt. Bij gelijkvloerse woningen heb je vaak goed zicht op de buitenkant van je huis. Ook zijn veel gelijkvloerse woningen onderdeel van een complex. Vaak is er dan goede sociale controle.
  • Een gelijkvloerse woning is vaak kleiner, wat soms betekent dat je maandlasten omlaag gaan. Dit geldt mogelijk niet als je naar een luxe bungalow of een zorgwoning verhuist.

Welke nadelen kleven er aan gelijkvloers wonen?

Er zitten ook een paar nadelen aan gelijkvloers gaan wonen:

  • Misschien moet je ervoor verhuizen om dit mogelijk te maken, terwijl je erg verknocht bent aan jouw buurt.
  • Er is een beperkt aanbod aan gelijkvloerse woningen, zeker als je een huis op de begane grond zoekt. Je vindt dus mogelijk niet altijd snel wat je zoekt.
  • Als je je huidige woning gelijkvloers maakt, dan komt daar vaak een flinke verbouwing (mét flinke kosten) bij kijken. Mogelijk wordt je huis er ook minder goed verkoopbaar door.

Wat kost gelijkvloers wonen?

Hoeveel gelijkvloers wonen kost, hangt natuurlijk erg af van het type woning dat je koopt en de regio waarin je zoekt. Een bungalow kan aardig aan de prijs zijn. Als je in een appartement gaat wonen, ben je vaak minder geld kwijt. En op de Veluwe betaal je minder voor een woning dan als je een huis midden in de Randstad koopt. Als je een flinke overwaarde op je huis hebt opgebouwd, zou je die kunnen gebruiken om de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen of om de huur van te betalen.

Sommige gelijkvloerse woningen zijn speciaal bedoeld als seniorenwoningen en bieden ook extra zorg op locatie. In dat geval betaal je vaak ook een bedrag voor de zorg. Maar je weet dan wel zeker dat je altijd op goede zorg kunt rekenen.

Verder kun je kiezen tussen huur en koop, ook als je gelijkvloers wilt wonen. Over het algemeen ben je aan huur meer kwijt dan aan hypotheek voor een koopwoning. Wel heeft huur als voordeel dat er meer voor je wordt gedaan aan de woning en dat je vrijer bent om te verhuizen.

Hoeveel kun jij lenen voor een gelijkvloerse woning?

Overweeg jij om gelijkvloers te wonen en ben je benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor een nieuwe woning? Bespreek dan je situatie en wensen met een financieel adviseur. Diegene kan precies voor je uitrekenen hoeveel jij aan je nieuwe woning kunt besteden.

Bereken direct jouw hypotheekopties >>

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.
 

Auteur