Restschuld wordt kwijtgescholden als de lening niet verstrekt mocht worden
De restschuld van een lening kan worden kwijtgescholden als de bank de lening niet had mogen verstrekken. Dit blijkt uit een uitspraak van De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.
In deze zaak wilde een werkgever geld lenen voor leaseauto’s voor enkele van zijn werknemers. De financieringsmaatschappij achter de BMW-dealer wees de aanvraag af omdat de werkgever niet kredietwaardig was. Vervolgens financierde een van de werknemers de auto privé via dezelfde dealer bij dezelfde financieringsmaatschappij. De vrouw leende ruim veertigduizend euro en zij zou deze terugbetalen in zestig maandelijkse termijnen van €624 plus een slottermijn van ruim twaalfduizend euro.
Ontslag
Door financiële problemen van de werkgever werd de vrouw anderhalf jaar later ontslagen. Het maandbedrag werd gehalveerd en enkele maanden later werd de auto verkocht. Er bleef een restschuld achter van ruim veertienduizend euro.
De vrouw eiste kwijtschelding van de restschuld. Zij argumenteerde dat de financieringsmaatschappij de lening nooit had mogen afsluiten. Als haar werkgever niet kredietwaardig is, is het gek dat zij wel een lening kon krijgen. Bovendien had de dealer gezegd dat de auto waardevast zou zijn en zonder restschuld verkocht kon worden. Dat bleek in werkelijkheid dus niet te kloppen.
Bij De Geschillencommissie krijgt de vrouw gelijk. De financieringsmaatschappij is tekortgeschoten in haar zorgplicht en daardoor heeft de vrouw schade geleden, die even groot is als de restschuld.
Gebruik onze vergelijker en leen met de scherpste rente.
- Geld & Recht