Wat doe je wel / niet aan je huis?

Bankbiljetten
Getty Images

We investeren flink in de verduurzaming van onze woning, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine. Maar voor het leeftijdsbestendig maken van ons huis geldt dat niet. Hoe zit dat?

Op allerlei manieren probeert de overheid ons ervan te overtuigen om toch vooral te investeren in onze woning. Die boodschap bestaat uit twee ­delen. Maak je huis klaar voor de toekomst, zodat je er ook later veilig en comfortabel kunt blijven wonen. En verduurzaam de woning, zodat je minder energie ­verbruikt.

Die laatste aansporing slaat aan, blijkt uit een ­enquête van Plus Magazine onder 92o ­deelnemers van het Plus Panel. Van hen heeft 75 procent een koophuis, 25 procent is huurder. Een ruime ­meerderheid (69 procent) heeft het afgelopen jaar ­geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning. We zitten er dus warmpjes bij. Maar… we trekken de portemonnee een stuk minder vaak voor het leeftijdsbestendig ­maken van het huis. Slechts 29 procent heeft ­vorig jaar iets aangepast voor meer ­comfort of veiligheid.  

Honkvast en tevreden

Het goede nieuws is dat we honkvast zijn en meestal dik tevreden met het huis waarin we ­wonen. Twee op de drie ondervraagden woont al meer dan tien jaar in de huidige woning, en een groot deel (57 procent) zelfs meer dan twintig jaar.

Eén op de acht ziet het desgevraagd wel zitten om te verhuizen. Maar van hen heeft slechts een ­derde plannen om dit binnen nu en een jaar te doen. ­Sommige respondenten hebben wel verhuisplannen maar komen daarmee niet verder, omdat ze ­tegen een beperkt aanbod van woningen aanlopen. Slechts vijftien van de 920 deelnemers hebben voor komend jaar concrete verhuisplannen.

Langer blijven wonen

Ongeveer één op de drie ondervraagden (29 procent) heeft afgelopen jaar geïnvesteerd in aanpassingen in het huis om er langer te kunnen blijven ­wonen. ­Populaire maat­regelen zijn het verplaatsen van de bad- en ­slaapkamer, drempels verwijderen en de keuken aanpassen.

Voor het komende jaar hebben de ondervraagden weinig plannen voor dit soort aanpassingen: ­minder dan één op de tien is van plan in de nabije toekomst geld uit te gaan geven aan het leeftijds­bestendig maken van de woning.

schermafbeelding-2024-10-07-095305.png
Getty Images

Als het huis te groot wordt

Dat de meeste ondervraagden niet of nauwelijks bezig zijn met het aanpassen van de woning, is ­opmerkelijk. Veel ­instanties hameren erop om daar tijdig over na te denken én in actie te ­komen. Het risico op ongelukken in huis wordt een stuk kleiner met aanpassingen – en als je het slim aanpakt, woon je nú ­meteen ook prettiger. Maar wanneer en waar begin je? Een eerste signaal kan zijn dat het huidige huis ‘te groot’ voelt. Dit ervaart één op de drie ondervraagden.

Top 3
Getty Images

Kleine en grote verbeteringen

Sommige verbeteringen aan de woning zijn vrij ­eenvoudig te realiseren en redelijk betaalbaar. Denk aan:

  • Buitenverlichting bij de voor- en achterdeur.
  • Alle drempels aanpassen.
  • Eenvoudiger te bedienen mengkranen.
  • Dubbele trapleuning.
  • Antislipmat in de badkamer.
schermafbeelding-2024-10-07-095327.png
Getty Images

Behoefte aan meer? Dan is de nultredenwoning een uitkomst: alles is gelijkvloers. Meestal ­betekent dit een (flinke) verbouwing, bijvoorbeeld om de bad­kamer te verplaatsen. Kan dat niet of is het heel duur, dan zou een traplift een alternatief kunnen zijn. Als dat ook geen optie is, zou je kunnen verhuizen naar een ­woning die beter past. Houd er wel ­rekening mee dat er een tekort is aan geschikte ­woningen. Iets vinden is niet overal makkelijk en vaak zelfs lastig. Er liggen plannen om per jaar 90.000 woningen bij te bouwen, maar die lopen nu al vertraging op. Dat maakt het steeds belangrijker om zelf zaken op tijd te regelen.  

Minder energie verbruiken

De hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat we veel investeren in het verduurzamen van ons huis. Energiebesparende maatregelen zie je direct terug in de energierekening. En in veel gevallen verhogen ze ook de waarde van de woning.

De meeste deelnemers aan het onderzoek hebben het afgelopen jaar iets gedaan om de woning te ­verduurzamen (69 procent). Eén op de vijf heeft meer dan €5000 uitgegeven aan verduurzaming. ­Zonne­panelen staan op nummer één, gevolgd door radiatorfolie en isolerend glas. Onderaan de lijst bungelt de warmtepomp: slechts 5 procent van de ondervraagden heeft daar het afgelopen jaar in ­geïnvesteerd.

schermafbeelding-2024-10-07-095332.png
Getty Images

En wat zijn de plannen voor komend jaar? Veel ­ondervraagden lijken wel klaar te zijn met het ­verduurzamen. Slechts 15 procent is van plan daar in 2025 geld aan te gaan uitgeven. Opvallend: vaak gaat het daarbij om de aanschaf van een warmtepomp. Waarschijnlijk is die door deze respondenten wel al besteld, maar nog niet geleverd; negen maanden wachttijd is momenteel niets ­bijzonders.

Verplichten nee

De Nederlandsche Bank lanceerde onlangs een plan om het verduurzamen van woningen min of meer te gaan verplichten bij de koop van een ­woning. Maar dat plan zien de meeste Pluslezers niet zitten, blijkt uit het onderzoek.

schermafbeelding-2024-10-07-095336.png
Getty Images

TIP

Sommige zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor woningaanpassingen zoals technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Informeer naar de mogelijkheden; er zijn vaak aanvullende voorwaarden.

Huurwoning aanpassen

Huur je een huis en zijn er aanpassingen nodig om daar op latere leeftijd te blijven wonen? De verhuurder of woningcorporatie is een goed beginpunt om te kijken naar de mogelijk­heden. Sommige woning­bouwverenigingen hebben doorstroom­makelaars die hulp bieden bij het vinden van een andere, passender huurwoning.  

Koopwoning aanpassen

Woon je in een koophuis dat aangepast moet worden? Vaak kan de gemeente helpen met een eerste advies. Soms betaalt de gemeente mee aan een woningaanpassing vanuit de Wet maatschappelijke onder-steuning (Wmo). Dit verschilt per gemeente en niet alles wordt vergoed. Vaak geldt een eigen bijdrage. Verder bepaalt de gemeente soms met welke partij je in zee moet gaan en wat het mag kosten. Wil je daar meer over te zeggen hebben, dan moet je de aanpassingen (deels) zelf betalen. Meer informatie bij het Wmo-loket van je eigen gemeente.

Subsidie voor verduurzaming

Voor energiebesparende maatregelen zijn soms subsidies beschikbaar. 

  • Op www.energiesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal vind je een goed ­overzicht. 
  • Informeer altijd bij de gemeente: er zijn veel regionale initiatieven. 
  • Veel gemeenten bieden subsidie voor een energie­scan van de woning. Vaak is dit de eerste stap om te bepalen wat ­nodig en nuttig is. 
  • Een landelijke regeling is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Voor onder meer de aanschaf van een waterpomp, isolatie en dubbel/triple glas. Kijk op www.rvo.nl
  • Bij sommige banken kun je geld lenen tegen een ­lagere rente voor het verduurzamen van de woning. Kijk op www.warmtefonds.nl voor meer informatie.
Auteur