De toekomst van domotica: wat is de rol van AI?

Oudere dame met tablet
Getty Images

Domotica, oftewel de integratie van slimme apparaten en systemen in huizen, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) krijgen deze slimme systemen een nieuwe dimensie, waardoor huizen echt 'slim' worden. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijkheden van domotica met AI.

Het aantal Nederlandse huishoudens met tenminste een smarthomeproduct is het afgelopen jaar met 2 procentpunt gestegen naar 61 procent. Verreweg de meeste van deze huishoudens gebruikt domotica voor het huishouden, dan wel comfort.

In totaal besteedden Nederlanders 3,66 miljard euro aan smarthomeproducten in die categorie, zo meldt Multiscope op basis van onderzoek onder ruim 5400 Nederlanders. Het gaat daarbij om uiteenlopende slimme producten, zoals robotstofzuigers en -grasmaaiers, koffiezetters, gordijnen en zonwering, wasmachines en koelkasten.

Wat is domotica?

Domotica is een verzamelnaam voor technologieën die het mogelijk maken om apparaten en systemen in huis op afstand te bedienen en te automatiseren. Denk hierbij aan het op afstand bedienen van verlichting, verwarming, gordijnen en andere huishoudelijke apparaten. Ook het bewaken van de veiligheid door middel van camera's, sensoren en alarmsystemen valt onder domotica.

Het doel van domotica is om het leven in huis comfortabeler, efficiënter en veiliger te maken. Door apparaten en systemen met elkaar te verbinden en te automatiseren, kunnen bewoners veel taken uit handen geven en krijgen ze meer controle over hun woonomgeving.

De rol van AI

Met de opkomst van AI krijgt domotica een nieuwe dimensie. AI maakt het mogelijk om slimme systemen te ontwikkelen die zelfstandig kunnen leren, analyseren en beslissingen nemen op basis van data. In de context van domotica betekent dit dat AI-gestuurde systemen patronen kunnen herkennen, anticiperen op behoeften en proactief handelen.

Enkele voorbeelden van AI-toepassingen in domotica

  • Slimme thermostaten die het energieverbruik optimaliseren op basis van gebruikersvoorkeuren en weersomstandigheden
  • Intelligente beveiligingssystemen die verdachte activiteiten detecteren en onderscheid maken tussen bewoners en indringers
  • Virtuele assistenten die spraakcommando's begrijpen en taken uitvoeren, zoals het bedienen van apparaten of het opzoeken van informatie
  • Slimme verlichting die zich aanpast aan het dagritme en de activiteiten van bewoners

Door AI te integreren in domotica-systemen worden huizen niet alleen slimmer, maar ook persoonlijker en adaptiever. AI-gestuurde systemen leren de voorkeuren en gewoonten van bewoners kennen en passen zich hierop aan, wat resulteert in een optimale woonervaring.

Voor hulpbehoevende mensen met mobiliteitsproblemen kan domotica met AI een uitkomst bieden. Door het huis uit te rusten met slimme systemen, kunnen veel dagelijkse taken worden geautomatiseerd en op afstand worden bediend, wat de zelfstandigheid en het comfort vergroot.

Enkele voordelen van domotica met AI

  • Verhoogde veiligheid: AI-gestuurde beveiligingssystemen kunnen u beschermen tegen indringers en ongelukken, zoals vallen, detecteren en hulpdiensten waarschuwen indien nodig.
  • Gemakkelijke bediening: Met spraakgestuurde virtuele assistenten kunt u apparaten en systemen bedienen zonder fysieke handelingen te hoeven verrichten.
  • Energiebesparing: Slimme thermostaten en verlichting optimaliseren het energieverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.
  • Medicatieherinnering: AI-gestuurde systemen kunnen u helpen herinneren aan het innemen van medicatie en het bijhouden van medische afspraken.

Implementatie

Het implementeren van domotica met AI in huis hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Er zijn tal van plug-and-play oplossingen beschikbaar die eenvoudig te installeren en te bedienen zijn. Denk hierbij aan slimme lampen, thermostaten, deursloten en beveiligingscamera's die verbonden kunnen worden met een smartphone-app of virtuele assistent.

Voor een meer uitgebreide domotica-ervaring kunt u overwegen om een professionele partij in te schakelen die een op maat gemaakt systeem ontwerpt en installeert. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke behoeften en wensen van de bewoners en de lay-out van het huis.

Auteur