Zonder waardering zorgt mantelzorger vaker met tegenzin

Getty Images

Een op de vijf mantelzorgers voelt zich niet gewaardeerd door degene voor wie ze zorgen, noch door belangrijke omstanders als broers, zussen, ouders, vrienden, collega’s of buren.

Mantelzorgers die wél erkenning krijgen en gezien worden, houden de zorg langer vol. Het draagt bij aan hun motivatie en het bepaalt of ze de zorg met zin of juist met tegenzin verlenen, zo blijkt uit een onderzoek van MantelzorgNL. En zo ingewikkeld is het allemaal  niet. Luisteren, aandacht geven en emotionele steun bieden. Veel méér is er niet nodig om het leven van een mantelzorger draaglijker te maken. Of zoals een Pluslezeres vertelt: “Ik doe méér voor onze vader dan mijn broer en zus die verder weg wonen. Maar ik kan altijd rekenen op hun aandacht en een luisterend oor. Ze denken mee, regelen van alles, checken wat ik nodig heb en hoe ze me kunnen bijstaan. Ik sta er niet alleen voor. En dat helpt.” Voor mantelzorgers die zich niet gewaardeerd voelen is het lastiger om gemotiveerd te blijven. Ze gooien eerder het bijltje erbij neer. Of zoals een andere Pluslezer het verwoordt: “Waar doe ik het eigenlijk voor?”

Waardering in geld uitgedrukt

Mantelzorgers hebben vaak met extra uitgaven te maken. Om daarin tegemoet te komen zijn er diverse financiële regelingen. Die kunnen de waardering van omstanders niet vervangen, maar het hélpt wel. Sommige gemeenten vergoeden bijvoorbeeld de reiskosten van mantelzorgers met een bijstandsuitkering. Ook mogen mantelzorgers nogal eens voordelig parkeren in de buurt van degene voor wie ze zorgen. Gratis meereizen in het openbaar vervoer kan in bepaalde gevallen met de OV-Begeleiderskaart. En ook de belastingdienst helpt een handje mee. Zo zijn er zorgkosten die aftrekbaar zijn bij de aangifte inkomstenbelasting.

Waardering vanuit de gemeente

Een andere vorm van waardering is het jaarlijkse mantelzorgcompliment van de Nederlandse gemeenten op of rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Waar de ene gemeente jaarlijks een compliment of waardering geeft van tweehonderd euro, geeft de andere een bos bloemen en soms helemaal niets. 

Geeft uw gemeente een jaarlijks mantelzorgcompliment? U kunt dat hier checken >>
 

Auteur