In de zomermaanden is het personeelstekort in de thuiszorg groter dan ooit. Voor mantelzorgers is op vakantie gaan daardoor extra lastig. Deze tips maken dat hopelijk iets gemakkelijker.
Zorgt u voor iemand? Dan is het belangrijk om bij het afsluiten van een reisverzekering zorgvuldig te kijken naar de voorwaarden. Kiest u liever voor dagtochtjes en weekendjes weg? Bijvoorbeeld omdat u liever niet te lang weg wilt zijn? In dat geval is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.
Reisverzekering
Als u wél naar het buitenland reist, dan is de dekking van de kosten voor de terugreis een punt van aandacht. Stel dat u op stel en sprong terug moet omdat degene waar u normaal gesproken voor zorgt, ziek wordt of overlijdt? Soms is de kring van familieleden waarvoor deze dekking geldt heel beperkt: alleen ouders, kinderen, broers en zussen. De exacte voorwaarden verschillen per verzekeraar. Kijk hier dus goed naar.
De annuleringsverzekering
Naast een doorlopende reisverzekering is het verstandig een annuleringsverzekering te overwegen. Voor mantelzorgers is de kans nu eenmaal groter dat ze hun vertrek moeten uitstellen of afzeggen omdat er iemand afhankelijk van hen is. Dus hoe ruimer de vergoeding bij annuleren, hoe beter.
Vervangende zorg
Mantelzorgers moeten de kans krijgen om op adem te komen. Dat kan, als een ander de zorgtaken tijdelijk overneemt. Van logeren in een zorghotel tot extra ondersteuning in huis, en alle varianten daar tussenin. Vervangende zorg heet ook wel ‘respijtzorg’. Sommige verzekeraars vergoeden respijtzorg geheel of gedeeltelijk binnen de aanvullende verzekering. Als u zorg inkoopt met uw persoonsgebonden budget (pgb) kan vanuit dit budget respijtzorg worden ingekocht voor maximaal twee dagen per week. Sommige vormen van vervangende zorg worden betaald door de gemeente (Wmo). U leest er hier meer over.
In 2016 bleek uit een onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel dat ruim de helft van de ondervraagden respijtzorg regelde met eigen vrienden en familieleden. 41 procent maakte gebruik van dagopvang en 27 procent van kortdurende logeeropvang.
Samen op vakantie: dit is er mogelijk
U kunt natuurlijk ook degene voor wie u zorgt, meenemen op vakantie. Er zijn speciale vakantieverblijven en arrangementen waar professionals of vrijwilligers klaarstaan om zorgtaken van u over te nemen. Het Vakantiebureau bijvoorbeeld, organiseert vakantieweken in eigen land. Deskundige vrijwilligers nemen de zorgtaken van u over. Hetzelfde geldt voor Allegoeds Vakanties, de reizen met De Zonnebloem en nog véél meer organisaties. U leest er hier meer over.
Samen op vakantie: de medicijnen
Neem altijd voor drie dagen medicijnen mee in uw handbagage. Koude gevoelige medicijnen (zoals insuline) horen niet in het koude bagageruim, omdat de werking afneemt. Maar wat als u ter plaatse zonder medicijnen komt te zitten? Vraag bij uw apotheek een overzicht van uw medicijnen aan, een zogenaamd medicijnpaspoort. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming. Stel uw zorgverzekeraar en eventueel uw reisverzekering op de hoogte en bewaar de bonnen.
Gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u bij de douane een speciale verklaring nodig. Uw apotheker controleert graag of uw medicijn onder de Opiumwet valt. U kunt ook op de website van het CAK bekijken of uw medicijn op een van de lijsten staat. Meer informatie over reizen met medicijnen vindt u op www.apotheek.nl.
Op vakantie met iemand met dementie: zo pakt u dat aan
U doet er het beste aan om een vakantie te plannen naar een plek waar u al eerder bent geweest. Voor mensen met dementie kan een nieuwe omgeving nu eenmaal erg verwarrend zijn. Lukt dat niet, neem dan wat vertrouwde voorwerpen van huis mee op vakantie. Foto’s bijvoorbeeld of een beeldje of kussen waar veel waarde aan gehecht wordt. Zorg voor regelmaat en geef houvast door dezelfde bed- en etenstijden aan te houden als thuis. Plan rustmomenten in. Maak veel foto’s en bekijk die regelmatig, ook als u weer thuis bent. Let erop dat uw naast een identiteitsbewijs bij zich draagt, uw telefoonnummer en het adres van het vakantiehuisje, de camping of het hotel. Misschien is een gps-tracker een goed idee?