Willem-Alexander en Máxima zijn voor de meeste Nederlanders alleen te zien bij officiële gelegenheden, zoals op Koningsdag, 27 april. Maar dat geldt niet voor iedereen. Wie zijn de uitverkorenen die wél bij hen over de vloer komen? Koninklijk Huis-deskundige Dorine Hermans zocht het uit.
Iedereen heeft vrienden nodig. Nou ja, bijna iedereen. Je hebt kluizenaars, maar daar horen Willem-Alexander en Máxima niet bij. Ze houden van gezelschap. En ze hebben sociale vaardigheden. Máxima betovert elk publiek. Willem-Alexander zei in 1997 tegen Paul Witteman: “Wat ik hoor van anderen is dat ik de gave, de eigenschap heb om andere mensen op hun gemak te stellen en ze de mogelijkheid geef zichzelf te zijn.” Dat doet hij uitbundig. De koning en koningin zijn dus geen houterige horken. Maar al waren ze dat wel, dan nóg zouden ze zich nooit hoeven af te vragen: wanneer komt er nu eens iemand langs?
Zeventien miljoen Nederlanders willen dolgraag langskomen op Paleis Huis ten Bosch. Er zijn maar weinig mensen ongevoelig voor de eer die het met zich meebrengt als vriend uitverkoren te zijn door een koning(in). Willem-Alexander en Máxima dragen ook privé een kroon, of ze nou willen of niet. Daardoor stellen ze eenzijdig de voorwaarden binnen hun vriendschappen, misschien zonder dit zelf te beseffen.
Uit of in?
De belangrijkste voorwaarde waaraan vrienden moeten voldoen, is discretie. Willem-Alexander weet al zijn hele leven dat hij moet oppassen met wie hij omgaat. Er zijn te veel mensen die een slaatje willen slaan uit een vriendschap met hem. Máxima heeft het door schade en schande geleerd. Toen ze in verwachting raakte van Amalia, stuurde ze haar vriendenkring een juichende mail. Die mail werd verkocht aan de media.
Zo kon iedere willekeurige krantenlezer lezen wat slechts bestemd was voor intimi: (…) “Ja, ik ben in verwachting, wat een shock, maar we zijn allergelukkigst. (...) Ik hoop dat hij/zij zich niet als prinsje/prinsesje gaat gedragen… Ik vermoord hem/haar. (…) Alle soorten adviezen zijn welkom, waar positiekleding te kopen (geen tenten alstublieft). Tot snel ziens, met heel veel liefs, Máxima.”
Om dit soort uitwassen te voorkomen doet de familie Van Oranje intimi die de pers te woord staan streng in de ban. ‘Niet meer uitgenodigd worden’ is de ultieme sanctie voor wie de regels voor omgang met de koninklijkefamilie overtreedt. Een oude familievriend: “Het kan traumatisch zijn. Het griezelige is dat het niet meer goed te maken valt. Iets uitpraten bestaat niet. Je bent uit of je bent in. Ik ken veel mensen die zich wentelen in hun positie in de buurt van de Oranjes. Maar het kan opeens afgelopen zijn en daar gaan diezelfde mensen diep onder gebukt.”
Lijstje met uitverkorenen
De allerbeste vrienden van de Oranjes zullen dan ook nooit uit de school klappen. Je herkent ze aan het feit dat ze niet eens toegeven dat ze de Oranjes kennen. Zoals de diplomaat Piet-Hein Houben deed in een interview met Elsevier. Pas toen hij geconfronteerd werd met een privéfoto uit de jaren zestig waar hij en zijn ouders gezellig poseerden met de Oranjes, bekende hij schoorvoetend dat ze weleens met elkaar van doen hadden. Zo hou je koninklijke vriendschappen generaties in stand.
De Houbens, een patriciërsgeslacht boordevol diplomaten en burgemeesters, gaan als erfstukken met de Oranjes mee. Zo was Frank Houben in 2002 getuige op het huwelijk van Willem-Alexander. Naast Houben kwamen bij die gelegenheid nog negen anderen uit de kast als vrienden van Willem-Alexander en Máxima. De pers kreeg namelijk het lijstje waarop de uitverkorenen prijkten. Van hen wist het koningspaar zeker dat ze hun leven lang bevriend zouden blijven.
Oude vertrouwelingen
Bij het screenen van het lijstje valt ten eerste op dat Willem-Alexander en Máxima ze al heel lang kennen en dus weten wat ze waard zijn. Ten tweede valt op dat ze een goede carrière hadden/hebben. Dat past bij de Oranjes, die van aanpakken houden. Een derde grote gemene deler van de Tien Getuigen is dat ze stuk voor stuk gefortuneerd waren/zijn. Dat verkleint de kans dat ze zwichten voor de verleiding geld te verdienen aan hun positie als vertrouweling.
Twee getuigen van Willem-Alexander waren leden van de hofadel, die al sinds de negentiende eeuw een rol speelt in de koninklijke familie. De grootmoeder van Frans de Beaufort was ooit gouvernante van Beatrix. Frans zat met Willem-Alexander op de kleuterschool, net als Tijo baron Collot d’Escury. De Beaufort is de peetvader van prinses Alexia, Collot d’Escury van prinses Ariane.
Een andere getuige op het huwelijk was Marc ter Haar, een nieuwkomer in dit gezelschap. Ter Haar verdiende zijn sporen tijdens de studententijd van Willem-Alexander in Leiden, waar Willem-Alexander werd gepest door ouderejaars.
Ambitieuze vriendinnen
Onvermijdelijk staat Máxima’s allerbeste vriendin op de lijst: Samantha Deane. Met haar zat Máxima in Buenos Aires op de kleuterschool en op de middelbare school, de Northlands School. Deane is net zo ambitieus als Máxima. In het jaarboek van Northlands kregen leerlingen de vraag voorgeschoteld: wat zijn je ambities? Máxima antwoordde: “Te veel om uit te leggen.” Samantha had er ook over nagedacht: “In Oxford studeren en werken bij de Verenigde Naties.”
Samantha studeerde rechten en economie in Oxford. Werken bij de Verenigde Naties kwam er niet van. In plaats daarvan werd ze partner bij een prestigieus bureau voor binnenhuisarchitectuur in Londen. Via haar vriendschap met Máxima werd ze verliefd op een goede vriend van Willem-Alexander: Willem Frederik van Welderen baron Rengers. Met hem en hun kinderen verhuisde ze naar Dubai, waar Rengers een topfunctie kreeg als ingenieur. Maar op belangrijke momenten in Máxima’s leven is Samantha altijd paraat. Een van die momenten was de doop van prinses Amalia: Máxima vroeg Samantha als peetmoeder. Naar verluidt hoefde ze daar geen seconde over na te denken.
7 dingen die u nog niet wist over Willem-Alexander: https://www.plusonline.nl/kunst-en-cultuur/wie-is-koning-willem-alexander
- PlusOnline