Sinds de oprichting van de Nederlands-Belgische statiegeldalliantie in november 2017 steunen veel instanties, waaronder 29 Nederlandse gemeenten, dit initiatief om zwerfvuil te verminderen door statiegeld op blikjes in te voeren.
De statiegeldalliantie van Recycling Network Benelux heeft als doel het statiegeld uit te breiden. Behalve blikjes wil zij ook statiegeld op kleine flesjes. Met de 29 Nederlandse gemeenten die zich hebben aangesloten, staat de teller van het aantal steunende organisaties nu op 101.
Niet alleen Nederlandse gemeenten steunen het initiatief, ook onder de Nederlandse bevolking is veel draagvlak. Dit blijkt uit opiniepeilingen van de afgelopen jaren en een petitie, die bijna 60.000 keer werd ondertekend.
Vermindering zwerfvuil
Statiegeld op blikjes en kleine flesjes is niet nieuw in Europa. Scandinavische landen en Spanje hebben al een dergelijk systeem, wat leidde tot een vermindering van zwerfvuil. Ook in Nederland kan statiegeld op blikjes en kleine flesjes vervuiling op straat tegengaan, volgens denktank CE Delft met 70 tot 90 procent.
Toch is niet iedereen voorstander. Centraal Bureau Levensmiddelen vindt het percentage dat CE Delft noemde veel te hoog. Ook zou uitbreiding van het statiegeld te veel geld kosten. Dit laatste is volgens een woordvoerder van de statiegeldalliantie niet het geval: winkeliers krijgen een vergoeding voor flessen, die samengesteld is uit niet ingeleverde statiegeldflessen, materiaalopbrengst en een bijdrage van producenten.
Meer geld voor innovatie
Andere tegenstanders willen het initiatief ontkrachten met de uitspraak dat er te veel geld wordt besteed aan recycling (120 miljoen euro), maar te weinig aan nieuwe recyclingtechnologie (1 miljoen). China importeerde jarenlang ons plastic, maar is daarmee gestopt, waardoor het nu in Europa verbrand wordt. Hier hebben we niet de capaciteit om al het afval te recyclen en dit heeft vooral te maken met een gebrek aan innovatie. Dit concludeert Peter Rem, hoogleraar recycling en resources aan de TU Delft. Meer investeren in recyclingtechnologie heeft volgens hem prioriteit.
- Trouw
- NOS