Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat de helft van de ouderen tegen hun wil in de laatste levensfase een behandeling krijgen. Dat komt overeen met eerder onderzoek.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit te Amsterdam ondervroegen 350 nabestaanden over behandelbeslissingen in de laatste drie maanden van een overleden dierbare. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de ouderen die aangaven niet meer behandeld te willen worden toch een behandeling ontving. Ze kregen bijvoorbeeld wel antibiotica of kunstmatige toediening van voeding of vocht. De ouderen die wel aangaven behandeld te willen worden of waarvan de voorkeur niet bekend was kregen bijna allemaal de behandeling die de artsen noodzakelijk achtten.
Behandeling langer door dan wenselijk
De onderzoekers van de VU die hun studie gepubliceerd zagen in de Journal of American Geriatrics Society, trekken uit hun bevindingen de conclusie dat ouderen die wel behandeld willen worden hun wens vaker gehonoreerd zagen dan ouderen die geen behandeling wensen. De bevindingen van de VU-onderzoekers komt overeen met een recente enquête van Medisch Contact. Daaruit bleek dat 60 procent van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste levensfase langer doorbehandeld worden dan wenselijk is.