Huizenkopers ouder dan 60 jaar merken dat ze meer moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek. Begin oktober vertelde presentatrice Patricia Paay (64 jaar) dat ABN Amro haar te oud vond en dat ze daarom geen hypotheek kon krijgen. Zijn banken echt zo streng voor ouderen?
Overlijdensrisicoverzekering niet haalbaar voor ouderen
De eerste is de overlijdensrisicoverzekering. Banken willen graag dat huizenkopers hun verzekering afsluiten bij de hypotheek. Als de huizenkoper komt te overlijden, komt er een bedrag vrij waarmee de hypotheek afgelost kan worden. Omdat er naarmate de leeftijd vordert een steeds grotere kans is dat de huiseigenaar overlijdt, wordt de overlijdensrisicoverzekering steeds duurder. Verzekeraars hanteren vaak een maximum eindleeftijd van 75 jaar.
Bank houdt rekening met pensioenleeftijd
Het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering is niet de enige reden waarom ouderen een minder hoge hypotheek kunnen krijgen. Banken moeten volgens de gedragscode rekening houden met inkomensdalingen in de komende tien jaar. Ouder dan 55 jaar, wordt er dus ook naar uw pensioen gekeken. De meeste mensen verwachten een lager pensioen dan hun huidige inkomen en kunnen daardoor dus minder lenen.
Onzekere pensioenen tellen niet mee
Bovendien worden 'onzekere pensioenen' (opgebouwd via bijvoorbeeld lijfrentepolissen of bankspaarrekeningen) in tegenstelling tot de opbouw bij een pensioenfonds niet meegerekend door de bank, vertelt Harrie-Jan van Nunen, adviseur bij De Financiële Makelaar: "Het kan zijn dat u op die manier een flink pensioen hebt opgebouwd (dat komt vaak voor bij ondernemers), maar daar houdt de bank dus geen rekening mee."
Minder hypotheekrenteaftrek voor ouderen
Als gepensioneerde gaat u minder inkomstenbelasting betalen. Iemand met een bruto jaarinkomen van 19.645 tot 33.555 euro betaalt bijvoorbeeld voor de AOW-leeftijd 42 procent belasting, maar als hij na zijn AOW-leeftijd ook nog tot die inkomenscategorie behoort, dan nog maar 24,10 procent. Dit is prettig, maar het betekent ook dat u een lager tarief aan hypotheekrente kunt aftrekken. Van Nunen: "Hierdoor kan een huizenbezitter voor pensionering gemiddeld 4,3 keer zijn jaarinkomen lenen en na zijn pensionering nog maar 3,7 keer zijn inkomen."
Weinig mogelijkheden voor ouderen
Volgens Van Nunen geven banken weinig informatie over hypotheekverstrekking onder senioren. "Nu alle babyboomers de leeftijd van 60 jaar bereiken, is het belangrijk dat banken met gepaste producten komen. Want door alle eerder genoemde obstakels is een hypotheek voor veel ouderen onaantrekkelijk of zelfs onhaalbaar. Huren is voor hen geregeld makkelijker, maar wel duurder. Wellicht moeten de ouderen van nu voor een betaalbare woning dan toch bij hun kinderen aankloppen."
- Telegraaf.nl