Minder administratie, meer zorg

60 Regels kunnen direct op de schop

Getty Images

De administratieve romplomp in de zorg loopt de spuigaten uit. Dat moet echt stoppen, vinden de verantwoordelijke bewindslieden. Er gloort hoop voor iedereen die werkt in de zorg.

(Ont)regel de zorg, heet het plan dat de verantwoordelijke bewindslieden onlangs hebben gepresenteerd. Er gelijk al zo'n 60 overbodige handelingen en regels in die kunnen worden geschrapt. Per punt is benoemd wie ervoor moet zorgen dat deze overbodige handeling voorgoed uit de dagelijkse zorgpraktijk wordt verbannen.

 

Meer tijd overhouden voor zorg

Artsen en verpleegkundigen zijn 40 procent van hun tijd kwijt aan administratie. De helft daarvan beschouwen ze als onzinnig. Het plan om hiermee voorgoed af te rekenen is afkomstig van twee ministers en een staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het gaat over verpleeghuiszorg, maar ook over bijvoorbeeld huisartsen, ggz-instellingen en gehandicaptenzorg. Vanaf nu bekijkt het ministerie jaarlijks of de bureaucratie daadwerkelijk is afgenomen. Instellingen waarbij dat niet het geval is, zullen met de inspectie te maken krijgen.

 

Onzinnige regels

Huisarts Dick Groot uit Tilburg, weet precies welke regels hij onzin vindt. Als hij in een verpleeghuis is geweest, kan hij niet gewoon vragen aan de verpleegkundigen of ze na zijn vertrek nog een keer de bloeddruk willen meten. Nee, daar moet hij een zogenaamd 'uitvoeringsverzoek' voor opstellen. En als hij in het verpleeghuis drie mensen heeft bezocht, moet hij tien minuten lang de administratie bijwerken.

En wat te denken van deze regel: Een arts moet ieder jaar opnieuw een prothese-aanvraag doen voor iemand die een ledemaat mist. Totaal overbodig, want die arm of dat been is echt niet opeens aangegroeid. Eenmaal een prothese, altijd een prothese.

 

Regels zijn hardnekkig

Iedereen is hoopvol gestemd, tegelijkertijd weet iedereen in de zorg ondertussen, hoe hardnekkig de regels zijn. Neem de vijfminutenregistratie voor wijkverpleegkundigen. Die is allang afgeschaft, maar toch is die via de achterdeur weer teruggekomen. Omdat het voor de zorgverzekeraars nu eenmaal handig is, om in minuten te denken.

 

Waar komen al die regels toch vandaan?

Staatssecretaris Blokhuis in de Volkskrant: "Dat ligt echt niet alleen aan de overheid. Het merendeel van de administratie is bedoeld voor brancheverenigingen, toezichthouders, zorgverzekeraars, financiers." Maar ook de instellingen zelf zijn schuldig. Heel veel regels zijn op de werkvloer zelf bedacht, om het personeel in de hand te houden, veilig te werken, enz.enz. Zulke regels bevinden zich buiten de blik van het ministerie, maar daar maken de bewindslieden zich geen zorgen over. Blokhuis: "Als je het fanatisme ziet bij de mensen uit de praktijk om de berg papier te verminderen, dan twijfel ik niet aan de grote urgentie waarmee aan deze afspraken gewerkt zal worden."

Minister Hugo de Jonge heeft in de Volksrant het laatste woord: "Als we allemaal een uurtje per week minder opmaken aan papier, kun je vijftienduizend fulltime banen (fte's) per jaar aan méér zorg leveren, met dezelfde mensen. Als je dat op je in laat werken, moeten we gewoon aan de bak."

Auteur