Ouderen leveren het meeste in

Volgens het Centraal Plan Bureau gaan ouderen er in 2014 1,5 procent op achteruit. Dat zal volgens de ouderenorganisatie ANBO gemiddeld wel kloppen, maar tweeverdieners met een klein pensioen gaan er door stapeling van maatregelen wel 7 tot 10 procent op achteruit.


Deze week presenteerde onze nieuwe koning zijn eerste troonrede, en er viel weinig te lachen. De koopkracht van ouderen daalt in 2014 met gemiddeld 1,5 procent. Dat lijkt misschien nog redelijk, maar door de stapeling van maatregelen zoals het afschaffen van de Wtcg (het bedrag van €150 dat chronisch zieken aan het eind van het jaar ontvangen), het verhogen van het eigen risico en de compensatie eigen risico voor de laagste inkomens geeft samen met andere maatregelen een inkomens achteruitgang van wel 7 tot 10 procent.

Die andere maatregelen zijn de Wet Uniformring loonbegrip dat ouderen dit jaar al tot €180 euro per maand netto kost en het niet indexeren van de belastingschijven waardoor eerder een hoger belastingtarief betaald moet worden.

ANBO maakt bezwaar

Ouderenorganisatie ANBO maakt bezwaar tegen het zand-in-de-ogen-strooi-beleid van dit kabinet. Door met gemiddeld een koopkrachtverlies van 1,5 procent te komen lijkt het of het ouderen nog best redelijk gaat, maar dat geldt misschien voor de mensen die alleen AOW hebben (ook geen vetpot), maar als je een beetje meer inkomen hebt dan alleen AOW en bovendien zorgkosten moet maken, is de inkomensachteruitgang veel groter.

Met welke maatregelen we te maken krijgen wordt na het uitspreken van de troonrede duidelijk. Welke maatregelen voor u van belang zijn zullen we gewoontegetrouw vanmiddag voor u onder elkaar zetten.
Bron 
  • Proud to be Senior