In de begroting die het kabinet en drie oppositiepartijen afgelopen vrijdag bereikten tellen ouderen nog niet echt mee. Ouderen leveren nog steeds het meeste in.
Ook in de begroting die afgelopen vrijdag bereikt werd en waar een meerderheid voor is in de Tweede en Eerste Kamer tellen ouderen nog steeds niet echt mee, de nadruk ligt bij de gezinnen. Er staan wel maatregelen in waar ouderen iets aan hebben, maar de optelling blijft negatief.
Hieronder de belangrijkste punten uit de begroting voor ouderen:
- De aftrekpost ziektekosten blijft toch in 2014 bestaan. Maar wil je gebruik maken van die aftrekpost dan moet je eerst bij de andere mogelijkheden zoals de WMO hebben aangeklopt en zaken zoals woningverbetering zijn niet meer aftrekbaar.
- Het btw-tarief voor verbouwingswerkzaamheden en hovenier, architect blijft tot eind 2014 6 procent (was maart 2014).
- Het tarief van de eerste belastingschijf inkomstenbelasting daalt in 2014
- De werkbonus voor 61-plusser vervalt per volgend jaar. Alleen mensen die hem nu al ontvangen krijgen hem nog zodat in 2018 de werkbonus helemaal vervallen is.
- Het kabinet gaat langer doorwerken stimuleren, ook voor AOW-gerechtigden. Eind november komt het kabinet met voorstellen hoe zij de arbeidsrechtelijke positie van AOW-gerechtigden wil verbeteren. In de plannen zal staan hoe langer doorwerken voor ouderen en werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker kan zijn zonder dat dit verdringing van jongeren van de arbeidsmarkt tot gevolg heeft.
- Werkzoekenden met een WW-uitkering moeten vanaf 1 januari 2015 al na een half jaar een aangeboden baan, ook onder hun niveau, accepteren, dat is nu nog een jaar.
- De Algemene nabestaandenwet blijft in haar huidige vorm bestaan
- De koopkracht van AOW-gerechtigden daalt het sterkst. Hoewel de koopkracht van AOW-gerechtigden in 2014 minder daalt dan tijdens Prinsjesdag nog gepresenteerd, blijft de koopkracht dalen.
2014 tot 2017
Een alleenstaande met alleen AOW
0,5% - 1,25 %
Een alleen staande met AOW en € 10.000 pensioen
-1 % - 4,25 %
(echt)paar met AOW
-0,5% 0
(echt)paar met AOW en € 10.000 pensioen
-1 % - 4,25 %
Ter vergelijking 65-min:
Een alleenstaande met een modaal inkomen
1 % 0,5 %
Een (echt)paar met een modaal + half inkomen en kinderen
1,5 % 1,25 %
In de koopkrachtplaatjes is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van het wegvallen van allerlei regelingen voor chronisch zieken zoals de Wtcg en compensatie eigen risico zorgverzekering. Omdat juist ouderen hier het meest mee te maken hebben kunnen de koopkrachtplaatjes voor ouderen nog veel negatiever uitvallen.