Helft 65-plusser voelt zich eenzaam
Getty Images
De gemeente Rotterdam gaat de strijd aan tegen eenzaamheid bij ouderen. Alle 75-plussers krijgen een jaarlijks huisbezoek. De campagne: Hebbie Effe, moet Rotterdammers oproepen naar elkaar om te kijken.
Actieplan tegen eenzaamheid
In Rotterdam voelde in 2012 45 procent van alle volwassenen zich matig tot zeer ernstig eenzaam. Van alle 65-plussers bleek dat 55 procent te zijn. Bijna een kwart heeft niemand om op terug te vallen; in sociaal zwakke wijken is dat zelfs een derde. Voldoende reden voor de Rotterdamse gemeente om een actieplan tegen eenzaamheid op te zetten. De komende drie jaar trekt de gemeente Rotterdam 6 miljoen euro uit om in alle 42 wijken de strijd tegen de eenzaamheid onder ouderen aan te gaan.
Groeiende cijfers
Doordat veel ouderen er financieel op achteruit zijn gegaan, door de snelle vergrijzing en daardoor groter aantal alleenstaanden en ook het risico van ziekte, neemt de eenzaamheid onder ouderen snel toe. Ook het feit dat families niet meer bij elkaar om de hoek wonen en dat de binding met een kerkgemeenschap minder is geworden, helpen de eenzaamheid in de hand.
Eenzaamheid landelijk probleem
Het probleem van eenzaamheid is niet typisch Rotterdams. Het is een landelijk probleem, 45 procent van alle 45-plussers in Nederland zegt zich eenzaam te voelen, in de grote steden zelfs 50 procent. Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid lanceerde deze zomer een landelijk actieplan tegen eenzaamheid. Eerst wordt in kaart gebracht wat er lokaal gebeurt, daarbij zal nadrukkelijk naar Rotterdam gekeken worden.
Campagne: Hebbie Effe
Rotterdam doet voor de strijd tegen eenzaamheid een stevig beroep op vrijwilligers. Uit eerder onderzoek bleek dat 15 procent van de Rotterdammers best wat wil doen als ze daarvoor worden gevraagd, dat geeft Rotterdam een potentieel van bijna 100.000 vrijwilligers. Met de campagne Hebbie Effe, wil ze dat potentieel mobiliseren. Daarnaast worden professionals zoals huisartsen, wijkagenten, stadwachten en medewerkers van woningcorporaties opgeleid om eenzaamheid te kunnen herkennen.