Schenken is bij vermogende Nederlanders populair om de hoge eigen bijdrage AWBZ te voorkomen. Maar ondersteuning van familieleden is ook belangrijk.
Uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van ING Private & Personal Banking blijkt dat vermogende Nederlanders schenken zien als een goede manier om de hoge eigen bijdrage zorg die vanaf begin dit jaar geldt te vermijden.
Er wordt sowieso positief gedacht over schenken. Schenken wordt overwogen bij kinderen (83 procent), kleinkinderen (36 procent) of goede doelen (20 procent). De voornaamste reden om te schenken is financiële ondersteuning, maar ook fiscale voordelen spelen een rol.
Vermogen telt mee
Omdat het vermogen nu voor een veel groter deel meetelt bij het bepalen van de eigen bijdrage zorg vrezen veel vermogende Nederlanders dat hun geld wanneer zorg nodig is als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Voortijdig overdragen van het vermogen aan de kinderen, kleinkinderen of een goed doel heeft dan de voorkeur. De meerderheid (70 procent) geeft er de voorkeur aan het vermogen (voornamelijk) over gedragen te hebben voordat zorg in beeld komt.Schenken als oplossing
Door nu vroegtijdig grote bedragen te schenken wordt later een hoge eigen bijdrage voorkomen. Door nu meer te schenken dan de vrijstelling is wel schenkbelasting verschuldigd. De tarieven voor schenk- en erfbelasting zijn gelijk, alleen de vrijstelling is bij erven groter. Het verschil in belasting bedraagt bij vroegtijdig schenken € 1400, dat is door een lagere eigen bijdrage snel terugverdiend.Er wordt sowieso positief gedacht over schenken. Schenken wordt overwogen bij kinderen (83 procent), kleinkinderen (36 procent) of goede doelen (20 procent). De voornaamste reden om te schenken is financiële ondersteuning, maar ook fiscale voordelen spelen een rol.
Bron
- Proud to be Senior