Wat doet de gemeente voor ouderenzorg?

Stemhokje
BZK

Van 14 tot 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is een belangrijk moment om invloed uit te oefenen op de ouderenzorg van de toekomst.

Veel ‘zorgtaken’ liggen bij de gemeente en dat maakt deze gemeenteraadsverkiezingen belangrijk voor iedereen die zorg ontvangt.
Zo is de gemeente onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet regelt allerlei taken op het gebied van zorg, waaronder jeugd- en thuiszorg. Of het nu gaat om een rolstoel, extra hulp en zorg aan huis, dagbesteding, aanpassingen van de woning en nog veel meer: het wordt allemaal geregeld via de Wmo en dat betekent dat bijna iedereen die met zorg te maken krijgt, vroeg of laat bij de gemeente aanklopt. Meer daarover lees je in dit artikel.
 

Zorg kost gemeente veel geld

Voor al deze zorg betalen gebruikers een bescheiden eigen bijdrage van 19 euro per maand en dat is bij lange na niet kostendekkend. Dat betekent dat de Wmo zorg voor veel gemeenten een forse kostenpost is. In hoeverre lokale politieke partijen bereid zijn hier geld aan uit te geven verschilt per gemeente en dat zie je terug in de verschillende standpunten. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen pleitten verschillende partijen in verschillende plaatsen voor de afschaffing van de eigen bijdrage. In de landelijke politiek gaan juist weer stemmen op voor het inkomensafhankelijk maken van de eigen bijdrage en dat zou voor veel mensen betekenen dat hulp van de gemeente duurder wordt.
Deze verschillen maken het de moeite waard om de verkiezingsprogramma’s van de partijen in uw gemeente goed te vergelijken. Sommige partijen zijn bijvoorbeeld bereid om ook extra geld uit te trekken voor een ‘mantelzorgcompliment’, een extraatje voor naasten die helpen. Andere partijen willen dat juist niet.
Weer andere lokale politieke partijen zien zich door beperkte middelen genoodzaakt de toegang tot de zorg wat lastiger te maken. Een verzoek om hulp wordt dan niet zomaar toegekend of je krijgt minder uren zorg en/of hulp dan voorheen.

Hoe gaan we straks wonen?

Er is een groot tekort aan geschikte woningen voor ouderen. Wat zijn de partijen van plan? Er wordt op veel plaatsen méér gebouwd, maar wordt daarbij ook rekening gehouden met de woonwensen van ouderen? Dus: gelijkvloers eventueel in combinatie met zorg aan huis? De stem die je nu uitbrengt kan op de lange termijn de kans op een geschikte woning, groter maken.

Hoe wordt het betaald?

Verschillende politieke partijen, in onder meer Apeldoorn, willen aan sommige zorg niet meer uitgeven, dan de landelijke overheid beschikbaar stelt. Zo schuift deze gemeente de rekening voor een deel van de zorg terug naar waar die vandaan komt: de landelijk overheid. Voor wie een beroep doet op deze zorg in deze gemeente kan dit betekenen dat er minder geld en dus ook minder middelen en minder zorg beschikbaar is, want de gemeente springt dan niet langer bij om eventuele tekorten aan te vullen. Kijk daarom in de programma’s van de politieke partijen in je eigen gemeente of daar iets staat over de financiering van de zorg. Hoe wordt de zorg betaald? Uit de gemeentekas? En wat betekent dat dan voor de Onroerende Zaak Belasting (OZB)? Gaat die omhoog om de zorg te kunnen betalen? Dat is een politieke keuze die je met het rode potlood een beetje kunt sturen.

 

Auteur