Wie weet raad: de kleinkinderen worden overvraagd

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers.

Getty Images

Onze kleinkinderen (8 en 11) zitten op de basisschool. Mijn dochter is erg ambitieus; ze zit ze behoorlijk achter de vodden. Met bijlessen, hockey op hoog niveau, pianolessen, culturele uitstapjes. Wij vinden echter dat ze de kinderen overvraagt. Nooit hebben ze rust. Hoe moeten we ons opstellen? Wat kunnen wij doen? Naam en adres bij de redactie bekend.

Niet mee bemoeien

Ik krijg de indruk dat Nederlandse grootouders vaak een claim willen leggen op hun kleinkinderen. Onze kinderen woonden lange tijd in het buitenland, waardoor wij onze kleinkinderen maar mondjesmaat zagen. Ondanks alles heb ik een uitstekende band met hen. Uit eigen ervaring zou ik u willen adviseren: bemoei u er niet mee! Pas als uw dochter u om advies vraagt, zou u dat mogen geven.
Annie van der Heijde-van der Veld (81), Haarlem

Laten gebeuren

Laat het lekker gebeuren; kinderen kunnen heus wel iets aan. Wij maken het tegenovergestelde mee. De kinderen van mijn zoon hangen na schooltijd alleen maar op de bank met hun mobieltjes. Of ze zitten op hun eigen kamer achter hun computer. Op mij komt het over of ze aan hun lot worden overgelaten. Ze lezen nooit een boek, spelen nauwelijks buiten en doen niet aan sport. Ik zou willen dat hun ouders zich meer met hen bemoeiden, maar daar lijken ze het allebei te druk voor te hebben. 
Selma van Driel (71), Nijmegen 

Eerlijk zeggen

Het is mooi dat uw dochter haar kinderen stimuleert in hun ontwikkeling, maar zoals u het beschrijft gaat zij er wel erg ver in. Het klinkt een beetje alsof zij haar eigen ambities probeert waar te maken via haar kinderen. Ik zou eerlijk tegen haar zeggen dat u bang bent dat zij hen overvraagt. Maar daar moet u het bij laten: het zijn haar kinderen en het is haar manier van opvoeden. 
Marion Legers (62), Kortenhoef

Gun ze rust 

Ouders van nu werken vaak allebei. Tijd om rustig met hun kinderen bezig te zijn, is er nauwelijks. Dan is het een uitkomst als er allerlei clubs, hobby’s en trainingen voorhanden zijn waar zij hun kinderen kunnen 
onderbrengen. Of u daar nu vraag­tekens bij zet of niet, het heeft volgens mij totaal geen zin u ermee te bemoeien. Uw dochter zal het toch niet met u eens zijn, dus waarom er energie in steken? Het enige (en ­beste) wat u als grootouder kunt doen is: geef uw kleinkinderen tijd, rust en aandacht als ze bij u op ­bezoek zijn of bij u logeren. 
Betty Putto (78), Den Haag

Wat vindt u? Mijn AOW is van mij. Toch?

Mijn man was kostwinner; ik zorgde voor de kinderen. Nu heb ik (66) voor het eerst AOW ontvangen. Voor het eerst mijn eigen geld. Ik wil ermee doen wat ik wil (cadeaus kopen voor kleinkinderen, mijn man en mijzelf verwennen). Voor het huishouden en de vaste lasten hebben we het geld niet nodig. Toch wil mijn man dat ik het bedrag op de gezamenlijke rekening stort. Ik wil dat absoluut niet. Het is mijn geld. Wat vindt u? Ben ik onredelijk? 

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 mei naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Eigen AOW’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine