Even niet ongesteld
Soms komt ongesteld worden gewoon niet zo gelegen. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Hoe stel je je menstruatie een paar weken uit?
Als je een anticonceptiepil gebruikt, kun je daarmee je menstruatie vervroegen of uitstellen. Hoe je dat precies moet doen, hangt af van het type pil dat je slikt.
Eenfasepil
De eenfasepil is het meest gebruikte type anticonceptiepil. Bij dit type bevatten alle pillen in de strip dezelfde hoeveelheid hormonen. Meestal slik je 21 of 22 pillen, gevolgd door een stopweek van 7 of 6 dagen. Om de menstruatie uit te stellen, sla je simpelweg de stopweek over. Begin direct met de volgende strip. Het kan geen kwaad om meerdere malen een stopweek over te slaan, maar je loopt wel het risico dat je tussentijds een bloeding krijgt.
Heb je pilstrips met 28 tabletten (waarvan de laatste 6 placebo’s oftewel neppillen zijn) dan sla je de laatste 6 pillen over en ga je vervolgens meteen door met de volgende strip.
Door een strip niet helemaal op te maken, vervroeg je je menstruatie. Slik wel altijd minimaal zeven pillen van een strip. Las vervolgens een stopweek in en begin daarna aan de volgende strip. Je mag ook je stopweek inkorten om de volgende ongesteldheid te verschuiven. Maak de stopweek nooit langer, want dan ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Andere anticonceptiepillen
Bij twee-, drie- of meerfasenpillen is het wat ingewikkelder. Bij deze pilsoorten verschilt namelijk de samenstelling van de tabletten in een strip, wat je kunt zien aan de verschillende kleuren van de pillen.
Je stelt je menstruatie uit door na het slikken van de laatste pil uit een strip door te gaan met de pillen uit de laatste fase (dus met dezelfde kleur en samenstelling) van een nieuwe strip. Lees bij twijfel even de bijsluiter na. Een andere optie is tijdelijk overstappen op een eenfasepil.
De minipil slik je dagelijks, zonder stopweken. Met de minipil is het niet mogelijk om de menstruatie uit te stellen. Je kunt wel tijdelijk overstappen op een andere anticonceptiepil.
Ring of pleister
Ook als je de nuvaring of een anticonceptiepleister gebruikt, is het mogelijk om de menstruatie uit te stellen door de stopweek over te slaan. Vervang de nuvaring na drie weken meteen door een nieuwe. Of plak meteen een nieuwe anticonceptiepleister op nadat je de vorige hebt verwijderd.
Primolut
Gebruik je geen anticonceptiepil, -ring of -pleister? Dan kan de huisarts kan pillen met hormonen voorschrijven waarmee je de menstruatie maximaal twee weken uitstelt.
Met pilletjes met norethisteron (merknaam Primolut) begin je drie dagen voor de dag waarop je verwacht dat je ongesteld wordt. Vervolgens neem je ze maximaal twee weken lang dagelijks in. Een dag of drie na het stoppen met norethisteron word je alsnog ongesteld. Zo kun je de menstruatie dus tot twee weken uitstellen.
Pillen met lynestrenol (merknaam Orgametril) moet je vanaf twee weken of tot uiterlijk drie dagen voor je menstruatiedatum innemen. Neem ze in zo lang je niet wilt menstrueren. Stop je ermee, dan word je na twee à drie dagen ongesteld. Het is het effectiefst als je er twee weken voor je menstruatie mee begint. Begin je pas drie dagen voordat je ongesteld wordt met lynestrol, dan kun je je menstruatie maar een week uitstellen.
- Apotheek.nl
- Ziekenhuis.nl
- Thuisarts