Verlichten van monddroogte
Monddroogte komt bij ongeveer een op de tien mensen in Nederland voor. Het hebben van een droge mond is iets anders dan het hebben van dorst. Dat is namelijk simpel opgelost met het drinken van een glas water. Bij monddroogte is er sprake van een langdurig of blijvend droog en plakkerig gevoel in de mond. Onaangenaam en soms zelf pijnlijk. Dit kun je doen aan een droge mond.
Een droge mond ontstaat door een verminderde speekselproductie. Per persoon kan de speekselproductie erg wisselend zijn. Gemiddeld produceert iemand 1 tot 1,5 liter speeksel per dag. Een tekort aan speeksel kan naast klachten van een droge mond ook problemen geven met spreken, slikken en eten, een verminderde smaak en een branderig, pijnlijk gevoel in de mond. Daarnaast kan een speekseltekort zorgen voor tandbederf.
Een speekseltekort kan meerdere oorzaken hebben. Eén veel voorkomende oorzaak is als bijwerking van medicijngebruik. Honderden medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. De medicijnen tasten de speekselklieren zelf niet aan, maar remmen de speekselafgifte.
Daarnaast zijn er verschillende aandoeningen die als symptoom een droge mond hebben: diabetes mellitus, diabetes insipidus, hypercalciëmie, syndroom van Sjögren, syndroom van Conn en een zonnesteek.
Behandeling
In het geval dat het speekseltekort ontstaat als bijwerking door medicijnen kan het aanpassen van de medicatie de klachten verminderen of zelfs doen verdwijnen.
Als de speekselklieren nog actief zijn, is de vorming van speeksel te stimuleren. Met smaak, door te kauwen of met medicijnen. Een geneesmiddel dat vaak gebruikt wordt bij monddroogte is pilocarbine. Nadeel is dat dit geneesmiddel als bijwerkingen transpiratie en overgangsklachten heeft.
Beschadigde speekselklieren
Beschadigde speekselklieren kunnen behandeld worden met kunstspeeksel. Het lukt wetenschappers echter nog niet om het kunstspeeksel zo te na te maken dat het ook hecht aan de slijmvliezen. Het gebruik geeft vaak verlichting van klachten, helaas maar kort (zo'n twee uur).
Veel mensen gebruiken water om de mond vochtig te houden, maar ook water kleeft niet aan de slijmvliezen. Na 10 tot 20 seconden is de werking van het water voorbij. Om monddroogte 's nachts tegen te gaan, kun je je lippen insmeren met vaseline. Als je lippen vet zijn, beleef je droogte in de mond namelijk minder sterk.
Ook een stukje komkommer zonder schil met een beetje olijfolie uit de koelkast zou helpen tegen droogte in de mond. Dat blijkt uit onderzoek onder 1500 mensen met het syndroom van Sjögren.
- Nederlands Huisartsen Genootschap