Slechte adem in je mondkapje? Deze 5 tips helpen

5 tips tegen een vieze adem in je mondkapje

vrouw-mondkapje
Getty Images

Door het dragen van een mondkapje word je geconfronteerd met je eigen adem. Prima als je net je tanden gepoetst hebt, maar minder lekker als je iets met ui op hebt of je kapje een langere tijd moet dragen voor je werk. Wat kun je hier tegen doen? Vijf tips.

1. Let op wat je eet en drinkt

Als je een droge mond hebt, kun je hierdoor een slechte adem krijgen. Drink daarom gedurende de dag voldoende water (minstens 1,5 liter). Knoflook, uien en scherpe kruiden ruik je meteen terug in je mondkapje, dus die kun je beter even laten staan. Dit geldt ook voor roken en het drinken van alcohol.

2. Zorg voor een schoon gebit

Een schoon gebit draagt bij aan een frisse adem. Verzorg je gebit daarom goed. Poets twee keer per dag je tanden en maak ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon, bijvoorbeeld met een ragertje of tandenstoker. Daarnaast kan het helpen om je tandenborstel regelmatig te vervangen, zo'n vier keer per jaar. Een oude tandenborstel zit namelijk vol met bacteriën en kan daardoor ook voor een slechte adem zorgen.

3. Maak je tong schoon

Wat veel mensen niet weten, is dat het ook belangrijk is om je tong schoon te maken. Op je tong zit namelijk aanslag, bij de ene dikker dan bij de ander. Hoe dikker de aanslag, hoe meer last je kunt hebben van een slechte adem. Dat komt door de stankproducerende bacteriën die op je tong blijven zitten. Maak je je tong regelmatig schoon, dan verwijder je die bacteriën én verbeter je dus de geur uit je mond. Bovendien ontstaat er ook nog eens een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen. Gebruik hiervoor gewoon je tandenborstel, of een speciale tongschraper.

4. Gebruik (antibacterieel) mondwater

Je kunt ook dagelijks gorgelen met (antibacterieel) mondwater. Dit pakt de oorzaak van je slechte adem niet aan, maar het zorgt wel tijdelijk even voor een frisse geur.

Er zijn ook antibacteriële spoelmiddelen verkrijgbaar die wél de oorzaak aanpakken. Deze middelen bevatten zinklactaat. Zinklactaat vangt de zwavelgassen weg en neutraliseert als het ware de vieze geur. Bovendien onderdrukt zo’n middel de hoeveelheid bacteriën. Er zijn twee spoelmiddelen die zinklactaat bevatten: Halita gorgelmiddel en Meridol Halitosis.

Moet je even op en neer naar de supermarkt en wil je snel een frisse adem? Dan kun je natuurlijk ook altijd even - net voordat je je kapje opzet - een (suikervrij) kauwgompje in je mond doen.

5. Herbruikbaar mondkapje? Was hem regelmatig

Gebruik je een katoenen mondkapje? Dan komt de slechte geur misschien niet (alleen) door je adem. De stof van je kapje kan ook gaan stinken, vooral als je hem vaker gebruikt zonder te wassen. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook zelfs gevaarlijk zijn. Virussen krijgen zo namelijk de kans zich te verspreiden. Reinig je mondkapje daarom goed na elk gebruik.

Let op: je kunt ook een slechte adem hebben door bijvoorbeeld ontstoken tandvlees. Vermoed je dit? Vraag dan je tandarts of mondhygiënist om advies.

Bron 
  • Nu.nl