Tongschrapen tegen een slechte adem
Bij ruim de helft van de mensen met een slechte adem speelt aanslag op de tong een rol. Goed reinigen van dit flexibele orgaan is dan ook belangrijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Tips om die vieze tongaanslag te lijf te gaan.
Een normale tong is rozig en kan een witte, dunne aanslag hebben op het ruwe gedeelte, bij de huig. Dit wordt ook wel tongbeslag genoemd. De dikte daarvan kan variëren. Mensen met parodontale aandoeningen kunnen een dikker tongbeslag hebben dan gezonde mensen. Bij veranderingen in het voedingspatroon, een verminderde speekselproductie, medicijngebruik of onvoldoende mondhygiëne kan deze aanslag bovendien verkleuren.
Foetor ex ore
Op het laagje eiwitten waaruit de aanslag op de tong bestaat, leven bacteriën. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten bacteriën in tongaanslag aanwezig en slechts een paar daarvan zijn verantwoordelijk voor de stinkende adem. Zolang hun aantal gering blijft, is er niets aan de hand. Wanneer het evenwicht tussen deze tongmicroben verstoord is, krijgen stankproducerende bacteriën de overhand en ruik je uit je mond. Die bacteriën spelen, samen met de bacteriën tussen je tandvlees, namelijk een belangrijke rol bij de productie van vluchtige zwavelverbindingen. Het zijn die verbindingen die een slechte adem, ook wel halitose of foetor ex ore genoemd, kunnen veroorzaken.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat verwijderen van het tongbeslag cariës, tandvlees- of parodontale problemen tegengaat. Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat het dagelijks reinigen van de tong, in combinatie met goed poetsen, de smaakbeleving van met name ouderen positief beinvloedt.
Mondproblemen, medicijngebruik en tongbeslag
Uit onderzoek blijkt dat bij 51 procent van de mensen met een slechte adem aanslag op de tong de oorzaak is. Gingivitis (een ontsteking door tandplak aan de rand van het tandvlees) geeft bij 17 procent problemen met de geur. Bij 15 procent van de mensen zijn er andere parodontale oorzaken en bij 17 procent is de stinkende mondgeur een combinatie van deze factoren. Bij jongeren wordt de slechte adem vaker veroorzaakt door tongaanslag dan bij ouderen, bij die laatste groep is het vaak een combinatie van mondproblemen, medicijngebruik en tongbeslag.
Tongschraper
Een tongschraper of tongreiniger is de meest effectieve manier om de tong van aanslag te ontdoen. Onderzoek toont aan dat dit veel beter werkt dan de tong alleen poetsen met een tandenborstel. Tongschrapers zijn gewoon te koop bij drogist en apotheek. Bij halitose is het aan te raden om zo'n schraper minstens twee keer per dag ter hand te nemen, maar liefst een keer of drie. Daarnaast kunnen mondspoelingen en een goede mondhygiëne de mondgeur helpen verminderen, evenals aanpassingen in het eetpatroon.
Hoe gebruik je een tongschraper?
- Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond.
- Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt.
- Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
- Zorg dat de tongreiniger goed contact maakt met de tong. Veel mensen kokhalzen op dit moment; het is een kwestie van oefenen om de tongschraper zo te plaatsen dat de kokhalsreflex tot een minimum beperkt wordt.
- Trek de tongschraper langzaam naar voren in de mond.
- Maak de reiniger schoon onder stromend water.
- Herhaal dit een keer of vier.
- Als je je tong hebt gereinigd, poets dan je tanden en spoel vervolgens na met een goede mondspoeling.
- Spoel de mond goed na met water.
- Reinig en droog de schraper goed.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Ivoren Kruis
- Tandartsplein