Niet langer last van vaginale droogheid

Doorbreek de vicieuze cirkel

vaginale droogheid
Getty Images

Vaginale droogheid is niet iets wat je makkelijk bespreekt. Veel vrouwen blijven dus met pijnlijke en vervelende klachten zitten. Onnodig, want er is iets aan te doen.

Vaginale droogheid komt bij ongeveer 30 procent van de vrouwen voor. Het veroorzaakt pijn bij het vrijen, jeuk en irritatie.

Droge vagina door hormoonschommelingen

Vaginale droogheid ontstaat door hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, na de overgang of door het gebruik van een anticonceptiepil. Andere redenen zijn: een verlaagde weerstand, medicijngebruik of een verminderde seksuele opwinding.

Dit laatste kan zorgen voor een vicieuze cirkel. Doordat je pijn verwacht tijdens het vrijen, raak je minder opgewonden. Als je minder opgewonden bent, wordt de vagina niet vochtig. Uit angst voor pijn kun je zelfs onbewust je bekkenbodemspieren aanspannen. Dan doet vrijen pijn. Op die manier verergeren de klachten zich steeds meer.

Glijmiddel bij vaginale droogheid

Een glijmiddel is een tijdelijk hulpmiddel om vaginale droogheid en pijn bij het vrijen op te heffen. Omdat de meeste glijmiddelen vrij lang werken, is het mogelijk ze van te voren aan te brengen. Je brengt het niet inwendig aan, maar rondom de opening van de vagina.

Het werkt het beste als de partner ook glijmiddel aanbrengt op zijn penis. Gebruik een glijmiddel op waterbasis. Een glijmiddel op oliebasis kan een vaginale infectie geven en wanneer je condooms gebruikt, kunnen deze poreus worden. Er zijn ook condooms met glijmiddel op de markt.

Bevochtigingsgel

Een bevochtigingsgel werkt langer dan een glijmiddel. Je brengt het eens in de drie dagen in de vagina aan. De gel bevochtigt langdurig de inwendige vagina. Hierdoor blijft de conditie van de vagina optimaal. Hierdoor kan het langdurig resultaat geven.

Diverse glijmiddelen en bevochtigingsgel zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Mochten de problemen lang aanhouden, dan is het verstandig om een bezoek aan je huisarts te brengen. Deze kan je eventueel ook een hormoonkuur voorschrijven.