Een handige app moet de ouderwetse noodknop om de hals van ouderen gaan vervangen.
We moeten ouderen veel vaker bij elkaar brengen en laten oefenen met alle nieuwe technische hulpmiddelen, die op ze af komen.’ Dat zegt voorzitter Marielle Peters van ouderenbond KBO-Brabant, na de introductie van een nieuwe mobiele toepassing, die de noodknop of het koordje om de nek van ouderen, moet gaan vervangen. Deze ‘Help bij Nood app, voor gebruikers van de iPhone, is de afgelopen dagen geruisloos geïntroduceerd, maar is inmiddels al duizenden malen gedownload.
De Help bij Nood applicatie zorgt ervoor dat mensen die in nood verkeren, met een druk op de knop van hun mobiele telefoon, alle noodzakelijke hulpverleners kunnen alarmeren. Bovendien geeft de app aan waar het slachtoffer zich bevindt, wat zijn naam is en welke medicijnen deze eventueel gebruikt. Ook kunnen mensen er hun donorcodicil in opslaan of aangeven of ze wel gereanimeerd willen worden. De noodoproep wordt per SMS verspreid, zodat ook mensen die geen smartphone hebben, de oproep kunnen ontvangen.
Hoe belangrijk het is om ouderen te laten wennen aan nieuwe ontwikkelingen, bleek uit de grote belangstelling voor de cursussen die meer dan 200 afdelingen van KBO Brabant, voor het gebruik van de OV chipkaart organiseerden. Peters: ,,Door er zelf mee te werken zien veel ouderen pas dat het gebruik van de chipkaart toch niet zo moeilijk is als het lijkt.”
De onlangs verzelfstandigde ouderenbond komt met een op maat gesneden zorgverzekering voor de 133 000 leden. Peters: ,,Je zou je kunnen voorstellen dat in de toekomst daarin ook de mobiele bereikbaarheid met een veiligheidssysteem, wordt opgenomen. Dat kan in het voordeel van de verzekeraars zijn.”
Het idee van de app Help bij Nood, komt van de directie van de grootste collectieve zorgverzekeraar PMA uitNieuwerkerk a.d.IJssel, toen ze een bericht lazen dat hulpverleners soms moeite hebben met het vaststellen van de identiteit van slachtoffers. Na gesprekken met politie, medici en ouderenbonden, liet het bedrijf een waarschuwingssysteem voor de mobiele telefoon ontwikkelen, waar slachtoffers èn hulpverlening profijt van hebben.
De initiatiefnemers denken dat niet alleen ouderen of medicijngebruikers baat kunnen hebben bij het downloaden en invullen van de applicatie. ,,Voor jongeren is er ruimte om de namen van hun naaste vrienden in het systeem op te nemen. Als ze in het uitgaanscircuit in de problemen komen, kunnen ze behalve de hulpverleners van 112, gelijkertijd hun vrienden met een SMS met GPS locatie, alarmeren, zodat ook zij direct te hulp kunnen komen. Dat geeft een veiliger gevoel.”
Hoofdcommissaris J. Stikvoort van politie Hollands-Midden noemt de app een beloftevol initiatief. ,,Als mensen niet in staat zijn het eigen verhaal te houden, is het natuurlijk heel belangrijk de elementaire gegevens bij de hand te hebben. Ik kan me voorstellen dat dit soort ontwikkelingen ons echt verder kan helpen snel te weten met wie we in geval van een noodsituatie te maken hebben.”
- geldenrecht.nl