Smeren of spuiten bij rimpels? Grijze haren verven of zo laten? Douchen met of zonder zeep? De voors en tegen op een rijtje.
Smeren of spuiten?
Smeren: het heerlijke, super-de-luxe gevoel van een rijke crème op de huid is niet te evenaren. Een moderne antirimpelcrème zit vol ingenieuze werkstoffen die de conditie van uw huid verbeteren. De komst van rimpels kunt u hierdoor een beetje uitstellen. Door een overdosis aan vocht zullen droogtelijntjes iets vervagen. Onmisbaar is een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal 15, die de huid beschermt tegen UV-licht – de grootste boosdoener als het om huidveroudering gaat.Spuiten: huidveroudering is niet te voorkomen. Erg? Welnee, het hoort er gewoon bij. Lachrimpels rond uw ogen hebt u ‘verdiend’ met veel lachen. Verticale lijntjes rond de mond of diepe greven bij de neus/lipplooi kunnen u misschien wel storen. Net als die diepe frons in het voorhoofd. Lijntjes en plooien kunnen subtiel worden opgevuld. Niet-permanente fillers, die na één tot twee jaar weer zijn verdwenen, zijn beslist veilig. Botox schakelt de fronsrimpel in uw voorhoofd tijdelijk uit, waardoor de frons pakweg drie maanden wegblijft.
Grijs of verven?
Grijs: u boft als u mooi grijs wordt, want grijs – soms bijna wit – haar is prachtig. Laat het in een pittig kapsel knippen of steek het lekker nonchalant op. Op die manier maakt grijs zelfs jonger. Vooral omdat die grijs-witte haarkleur enorm flatteert bij uw oudere, wat valere huid. Als het grijs de neiging heeft gelig te worden, biedt een zilvershampoo uitkomst. Die haalt de grauwsluier eruit en zorgt voor glanzend haar.
Verven: niet iedereen wordt mooi grijs. Zeker als u in het stadium van peper-en-zout zit, is verven een uitkomst. Houd wel rekening met de uitgroei, die om de vier weken bijgewerkt moet worden. U hoeft niet meteen al uw haar te verven. Gekleurde lokjes laten een saaie grijze kleur sprankelen. Bovendien valt hierbij de uitgroei minder op. Een conditioner en haarmasker houden geverfd haar glanzend en gezond.
Make-up of permanente make-up?
Make-up: u weet het waarschijnlijk uit ervaring: opgemaakte wimpers, wenkbrauwen en een beetje eyeliner doen wonderen voor uw ogen. Een volumemascara geeft korte wimperhaartjes een ware glamourlook en tot drie keer meer volume. Handig, want in de loop der jaren kunnen de wimpers dunner worden. Niet alleen uw haar verliest zijn kleur, de wenkbrauwen doen mee. Accentueer ze met een wenkbrauwenpoeder of -potlood, waarbij u meteen de vorm een beetje kunt corrigeren.
Permanente make-up: wimpers laten verven bij de schoonheidsspecialiste is vooral ’s zomers populair (± €15). Bedenk wel: het verven geeft de wimpers geen extra volume. Bij een permanente oogmake-up worden eyeliner en wenkbrauwen getatoeëerd (vanaf ± €250). Op den duur kan de kleur wel vervagen, vandaar dat bijwerken na één tot vijf jaar nodig is. Een ander nadeel is dat ook missers permanent zijn.
Zeep of geen zeep?
Zeep: kies een zeep die pH-neutraal is of een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 7, net als de huid. De natuurlijke vettige beschermlaag van de huid wordt daarmee nauwelijks aangetast. Douche niet te heet, want ook met de zachtste zeep droogt de huid uit door heet water.
Geen zeep: als u dagelijks een douche of bad neemt, is zeep niet nodig om schoon te worden. Alleen water is genoeg. Voor het reinigen van de intieme delen is zeep altijd af te raden, omdat het te veel kan irriteren. Een gevoelige huid kan geïrriteerd raken door met name de geurstoffen in zeep. In dat geval kunt u overstappen op een zachte, ongeparfumeerde doucheolie.