Na mijn pensionering ben ik drie dagen gaan rijden voor een koeriersbedrijf. Hiervoor krijg ik gewoon salaris en heb ik de beschikking over een bestelauto. De auto kan ik 's-morgens ophalen en 's-avonds moet ik hem weer afleveren. Ik mag hem nooit mee naar huis nemen; ook niet als ik twee dagen achter elkaar moet rijden. Krijg ik nu last van een bijtelling wegens privé gebruik auto en moet ik een kilometeradministratie bijhouden?
Nee, de bijtelling geldt alleen voor degene die een 'auto van de zaak' heeft en daar ook privé in mag rijden. U geeft aan dat dit niet mag en dat u de auto dagelijks moet ophalen en na het werk weer moet inleveren. Daarmee voorkomt u een bijtelling wegens privé gebruik. U en uw werkgever kunnen een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Uw werkgever hoeft dan geen bijtelling privégebruik auto bij uw loon te tellen. U hoeft ook geen kilometeradministratie bij te houden. Wel moet u via uw werkgever veranderingen in het gebruik van de bestelauto aan de belastingdienst doorgeven. Bijvoorbeeld als u een andere bestelauto tot uw beschikking krijgt.
Het is wel verstandig dit schriftelijk met uw werkgever overeen te komen. Als hieruit blijkt dat u de auto niet privé mag gebruiken en u er ook niet de beschikking over heeft, vindt er geen bijtelling plaats. U hoeft dan ook geen kilometeradministratie bij te houden.
N.B. Indien u gebruik maakt van deze ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’, dan hoeft u dus geen kilometeradministratie bij te houden. Wel moet u bewijsstukken zoals werkbonnen en afspraken bewaren, zodat u het zakelijk gebruik van de bestelauto kunt aantonen.
N.B. Onlangs heeft het Hof Arnhem/Leeuwarden (uitspraak d.d.19 februari 2013 12/00450) een uitspraak ten gunste van de belastingplichtige gedaan in een situatie waarin niet schriftelijk was vastgelegd dat de bestelauto niet privé gebruikt mocht worden en er ook geen rittenregistratie werd bijgehouden, maar dat de bestelauto - net als bij u - nooit mee naar huis mocht worden genomen. Ik zou u echter adviseren om het daar niet op aan te laten komen.
- geldenrecht.nl