Checklist: verhuizen

Waar moet u op moet letten om ervoor te zorgen dat een stressvolle situatie als een verhuizing, zo stressloos mogelijk verloopt? Plusonline zet een aantal belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje in deze checklist.

Bij verhuizen denkt u direct aan het inpakken van de spullen. Dat is logisch. Maar bij een verhuizing komen heel wat meer zaken aan de orde, en aan sommige denkt u misschien niet zo snel. Verhuist u naar een kleinere woning verhuist dan ziet u zich ook nog eens geconfronteerd met overtollig of overbodig huisraad. Hoe komt u daar vanaf?

Huur opzeggen of woning verkopen

Wanneer u een huurwoning verlaat vergeet dan niet om tijdig het huurcontract op te zeggen. Let op de opzegtermijn! Zorg dat u een overlap heeft van een of twee weken, om na de verhuizing nog eventueel de laatste zaken in uw oude huis te regelen. Bij verkoop van de woning de overdrachtsdatum zo plannen dat u nog voldoende tijd heeft om de verhuizing te regelen en op de verhuisdag ook helemaal klaar te zijn.
Wilt u niets zelf doen dan zijn er verhuisbedrijven die de totale verhuizing, inclusief opruimen en bezemschoon achterlaten van uw oude woning, voor u kunnen regelen.

Hoe pak ik de verhuizing aan?

Verhuizen is een stappenplan. Hiermee begint u al zodra u weet dat, en wanneer, u gaat verhuizen. Regel als u nog werkt verhuisverlof met uw werkgever. Verhuist u naar een andere stad of wijk, dan heeft u vaak ook een nieuwe huisarts en/of tandarts nodig. Ga bijtijds op zoek omdat er voor sommige praktijken lange wachtlijsten zijn.

Is de datum van de verhuizing bekend dan minimaal twee weken van tevoren:

  • Telefoonabonnement/internet laten verhuizen
  • Instanties informeren over uw adreswijziging. Veel bedrijven krijgen automatisch bericht als u uw verhuizing aangeeft via www.uwverhuizing.nl en www.tntpost.nl. Hier kunt u ook regelen dat uw post wordt nabezorgd.
  • Beginnen met het opruimen van spullen die u in uw nieuwe huis niet meer nodig hebt.
  • Adreswijzigingen sturen aan uw verzekeringsmaatschappij(en) en inboedel/opstalverzekering voor uw nieuwe woning regelen
  • In uw nieuwe huis de meterstanden van gas- water en elektra opnemen en de nieuwe aansluiting daarvan regelen
  • Uw zorgverzekeraar inlichten
  • Inschrijven bij nieuwe gemeente
  • Aanmelden bij eventuele nieuwe huisarts en/of tandarts
  • Automatische overschrijvingen regelen en aanpassen
  • Uw bank(en) informeren
  • Sportverenigingen/sportschool/bibliotheek opzeggen of een adreswijziging sturen
  • Eventueel aanvragen of overschrijven van huurtoeslag. Zie www.toeslagen.nl

Wat doe ik met spullen die ik over heb?

Bij elke verhuizing komen vanuit kelders, schuren en kasten spullen tevoorschijn die u al lang niet heeft gebruikt. Bekijk wat u nog wilt meeverhuizen. Gaat u kleiner wonen dan hebt u bovendien waarschijnlijk veel overtollige huisraad. Bedenk dat u zich over alles wat u vóór uw verhuizing al kwijt bent, zich later geen zorgen meer hoeft te maken.

Tip: organiseer een ‘kijkdag’. Zet alles wat u kwijt wilt bij elkaar en vraag vrienden, kennissen, buren, kinderen en kleinkinderen of er iets van hun gading bij is. Wat er dan nog over is kunt u te koop aanbieden via verkoopsites als marktplaats.nl en speurders.nl. Ook een advertentie op het prikbord van uw supermarkt helpt u snel van uw spullen af. Ook nuttig: bel een kringloopwinkel. Zij komen het vaak gratis bij u afhalen. Voor echt overtollige of kapotte zaken maakt u gewoon een afspraak met de grofvuil ophaaldienst in uw gemeente.

Waar moet ik nog meer op letten?

Hebt u huisdieren? Zorg er dan voor dat er opvang geregeld is op de verhuisdag zodat ze niet in de hectiek van de dag terechtkomen. Denkt u aan een nieuwe dierenarts? Zeg uw huishoudelijke hulp bijtijds op. Regel de opzegging van uw postbus en de aanvraag van een nieuwe. Met inpakken kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Alles wat u niet meer nodig hebt maar wel wilt meenemen kan al in dozen. Markeer de dozen met een kleurtje of zet erop wat erin zit. Zo weten de verhuishulpen op de dag zelf welke doos waarheen moet. De al ingepakte dozen in een ongebruikte kamer zetten voorkomt een rommelig huis.

Verhuizen of verhuisd worden?

Organiseert u de verhuizing zelf? Regel dan op tijd een auto en verhuishulpen. De auto moet groot genoeg zijn om uw spullen in één keer te vervoeren. Vraag met welk rijbewijs u de auto kunt (laten) besturen. Hulptroepen krijgen tijdens de verhuizing natuurlijk voldoende eten en drinken. Ook een geschenkje na afloop van de klus wordt zeer gewaardeerd. Zorg ervoor dat alles goed is ingepakt en voorkom dat u op de verhuisdag nog dozen vol moet proppen.

Meer handige tips voor een doe-het-zelf verhuizing vindt u bijvoorbeeld op www.doe-het-zelf-verhuizen.nl of www.uts.nl.

Laat u de verhuizing (volledig) verzorgen? Vraag offertes bij verschillende verhuizers. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat ze u daarvoor bieden. Moet u zelf inpakken? Zijn inpakdozen inbegrepen? Heeft u takelapparatuur nodig? Wordt alles alleen binnengebracht of ook aangesloten?
Offertes aanvragen kan ondermeer bij www.alleverhuizers.nl of http://verhuisofferte.nu.

Kleine checklist nieuwe woning:

Handig om te weten zijn de maten en afmetingen van de kamers en andere ruimten, de hoogte en breedte van de ramen en de bevestigingsmogelijkheden voor gordijnen en zonwering. Bekijk ook het aantal en de plaats van de stopcontacten in de diverse ruimten. En is er aardgas of moet u elektrisch koken? Hoe zit met het de aansluiting voor apparaten als koelkast, diepvriezer, vaatwasmachine, wasmachine en wasdroger?

Twee weken tot een dag voor de verhuizing:

Wanneer alle zaken geregeld zijn in de weken voorafgaand aan de verhuizing begint het aftellen tot aan de verhuisdag.

  • Wissel spaarzegels van plaatselijke winkeliers in en breng bibliotheekboeken terug. Denk aan de leesmap!.
  • Adreswijzigingen sturen.
  • Belangrijke papieren, sieraden en juwelen eventueel opbergen in een bankkluis.
  • Sleuteloverdracht regelen

In het nieuwe huis:
Zorg dat het nieuwe huis goed schoon is en ‘merk’ de kamers zoals u deze ook op de verhuisdozen hebt genoemd, bijvoorbeeld in kleurtjes, letters, cijfers of opschrift.

In het oude huis:
Op de laatste dag koelkast en vriezer leeg- en schoonmaken. Stroom uitschakelen. Trommelbeveiliging voor de wasmachine vastzetten, laatste spullen inpakken.

De verhuisdag

Haal de laatste gordijnen en lampen eraf.
Meterstanden opnemen en elektriciteit laten afsluiten
Woning bezemschoon maken
Ramen en deuren sluiten

Tip: maak een speciale ‘verhuistas’ waarin u geld, sleutels en belangrijke papieren bij elkaar bewaart.


Kleiner wonen

Kleiner gaan wonen betekent vaak veel spullen wegdoen. En dan nog is het soms schipperen met de ruimte. Maar kleiner wonen heeft ook voordelen: minder en makkelijker schoonmaken en goedkoper in energieverbruik bijvoorbeeld. Met wat eenvoudige tips en trucs kunt u toch ‘ruimtelijk’ wonen.

  • Zorg dat u na de verhuizing al snel één kamer op orde heeft.
  • Plafondhoge keukenkastjes geven veel kastruimte
  • Denk goed na over kleurgebruik op vloeren, wanden en de vitrage/gordijnen. Lichtere kleuren geven een ruimtelijker effect
  • Stem kleuren op elkaar af, dat geeft rust
  • Koop multifunctionele meubels (bijvoorbeeld gecombineerde eet/werktafel) en zorg dat de maten in verhouding zijn met de kamer waar ze komen.
  • Spiegels laten een ruimte optisch groter lijken
  • Hebt u een verzameling of veel accessoires? Wissel af en zet niet alles in één keer neer
  • Goede en sfeervolle verlichting is bepalend voor de sfeer