Checklist voor de aanschaf van een elektrische fiets!

De elektrische fiets is al bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. U moet hierop nog steeds zelf trappen, maar via een elektrische hulpmotor krijgt u 'een duwtje in de rug'. Waar moet u op letten bij aanschaf van een elektrische fiets?

Veel mensen schaffen een elektrische fiets aan om te kunnen – blijven- fietsen, om grotere afstanden af te leggen of gewoon puur voor het gemak. De elektrische fiets is ook een prima alternatief om naar uw werk te fietsen, lekker te bewegen en toch fris en monter aan te komen.

De verschillende merken en modellen elektrische fietsen hebben ieder hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. Ook verschilt de prijs nogal: van een kleine 800 euro tot ruim 3.000 euro. Dat prijsverschil zit hem vaak in de accu en de accessoires. Leuke extra's zijn elektrische fietsen met gps.
Lees hier meer over diverse geteste modellen elektrische fietsen.

Elektische fiets kopen: waar moet u op letten?

Trapondersteuning
Elektrische fietsen zijn fietsen met een elektrische motor verwerkt in het voor- of achterwiel. Deze motor biedt trapondersteuning tot maximaal 25km/u waarvan de kracht door u geregeld wordt. Probeer uit te vinden of de besturing van de trapondersteuning aansluit bij wat uw voorkeur heeft: een knop of een gashendel? Let op wanneer de trapondersteuning begint: is dat direct of pas als u een paar slagen op de pedalen heeft gemaakt?

Frame, framemaat en zadel
Net als bij een 'gewone' fiets is het type frame bepalend voor zithouding en comfort. De framemaat is de lengte van de zitbuis op een fiets en moet passen bij uw lengte. De materiaalkeuze van de fiets is van belang, en vergeet ook het zadel niet!

Gewicht
Het gewicht speelt een rol, zeker als u geen afneembare accu heeft en de fiets naar binnen moet tillen. Een elektrische vouwfiets is gemakkelijker mee te nemen en daarom een goed alternatief voor vakanties waar u de fiets alleen wilt gebruiken voor hele korte ritjes.

Algemeen

  • Maak altijd een proefrit en koop uw fiets bij een goede rijwielhandel of dealer.
  • Een WA-verzekering is niet verplicht, maar wel aan te bevelen omdat sommige aansprakelijkheidsverzekeringen schade toegebracht door een e-bike niet dekken.
  • Kijk ook naar een eventuele (extra) verzekering voor de accu omdat vervangen vrij prijzig is.
  • De snelheid die u op een elektrische fiets met hulp van de motor kunt halen is maximaal 25 km per uur, daarna is er geen trapondersteuning meer en fietst u door op spierkracht.
  • U heeft geen snorfietsplaatje of wettelijk verplichte verzekering nodig.

De accu

De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. Daarom een aparte checklist:

Welk type accu:
De meeste fietsen hebben een  NiMH-accu ( Nikkel-metaalhydride) of een Li-ionbatterij.
Voordelen van de NiMH-accu: hoge vermogensopname, robuust, betaalbaar.
Nadelen: gevoelig voor te lage en te hoge temperaturen. Liever niet volledig ontladen.
Voordelen van de Li-ionbatterij: kan meer energie opslaan, lichtgewicht (meer dan de helft lichter bij een NIMH-accu van dezelfde capaciteit), kan volledig ontladen worden.
Nadelen: duurder dan NIMH, hij kan tussen 500x en 750x opgeladen worden met een levensduur van ongeveer 3 jaar.

De nieuwste technologie is een verbeterde variant van de genoemde Lithium-ion-technologie: LiFePo4, Deze accu kan zonder problemen meer dan 1.500x herladen worden, is robuust en heeft een levensduur van meer dan 10 jaar. Dit is dé technologie van de toekomst, maar momenteel nog erg duur en daardoor slechts beschikbaar op een beperkt aantal elektrische fietsen.

Demontabel en snel oplaadbaar
Is de accu gemakkelijk van de fiets te halen? Een niet-demontabele accu kan problemen opleveren omdat u dan de hele fiets bij een stopcontact moet zien te krijgen.
Is de accu overal gemakkelijk oplaadbaar? Wat is de oplaadtijd van de batterij? Moet deze een nacht ‘aan de stroom’ , dan kan het erg vervelend zijn als hij tussendoor leeg raakt. Schaf eventueel een tweede accu aan.

Actieradius
Afhankelijk van het type en het gebruik heeft u een bereik van 30 tot 130 kilometer. De actieradius wordt beïnvloed door ondermeer de snelheid waarmee u fietst, de mate van trapondersteuning, bandendruk, buitentemperatuur en de conditie van de accu.


[ITEMADVERTORIAL]

Eigen fiets ombouwen
Heeft u een hele goede fiets en wilt u toch trapondersteuning dan is het mogelijk om deze om te (laten) bouwen. Vraag advies bij een rijwielhandel of dealer.

Lees ook: