Alle partijen doen iets het begrotingstekort in 2017, maar ze houden ook allemaal een tekort over. Dat is één van de conclusies van het Centraal Planbureau, dat de verkiezingsprogramma van tien partijen heeft doorgerekend. Het CPB heeft de programma's bekeken van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.
Het CPB heeft als uitgangspunt van de analyse de economische verkenning tot en met 2017 genomen, die het bureau in juni publiceerde. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving heeft eraan meegewerkt. Volgens het CPB zorgt de VVD voor de grootste daling van het begrotingstekort, met 16 miljard euro, de SGP voor de kleinste. Er is voor de einddatum 2017 gekozen, omdat dat normaal gesproken het einde is van de kabinetsperiode.
Werkloosheid
Op de langere termijn (tot 2040) is de werkgelegenheid het beste af bij VVD, CDA en GroenLinks, met een toename van 3,75 procent (VVD) en 2,25 procent (CDA en GroenLinks). Op de korte termijn scoort vooral de PVV goed op het gebied van werkgelegenheid met een afname van de werkloosheid van 0,5 procent in 2017, waar die dan nog bij alle andere partijen toeneemt.
Bij de PVV neemt de economische groei toe tot 0,7 procent in 2017, bij andere partijen is een daling te zien. De PVV doet het met name goed door forse bezuinigingen op overheidsuitgaven, zoals defensie, veiligheid, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking en door dat geld in te zetten voor lastenverlichting.
Huizenprijzen
Huizenprijzen stijgen volgens de doorrekening van verkiezingprogramma's het hardst als maatregelen uit de programma's van VVD en PVV waarheid worden. Bij GroenLinks dalen ze het snelste. Huren stijgen flink bij GroenLinks en dalen bij PVV en SP.
Relatief
Bij de doorrekening is verder ook gekeken naar de gevolgen voor de zorg, de sociale zekerheid, energie en klimaat, onderwijs, innovatie, woningmarkt, bereikbaarheid en natuur. De doorrekeningen van het CPB hebben maar een relatieve waarde, omdat geen enkel verkiezingsprogramma helemaal wordt uitgevoerd. Geen enkele partij zal na de verkiezingen een meerderheid halen.
Bron: NOS
- geldenrecht.nl