Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met informatie over de pakketten. Toch bestaan er nog veel misverstanden die u geld kunnen kosten.
1. Ik word als chronisch zieke niet geaccepteerd.
Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Dit geldt echter niet voor de aanvullende zorgverzekeringen. Hierbij ligt het eraan hoeveel zorg u gebruikt of u gelijk geaccepteerd wordt of niet. Als u niet de meest uitgebreide aanvullende verzekering kiest, wordt u over het algemeen gelijk geaccepteerd. Bij de meest uitgebreide verzekeringen moet u bij sommige verzekeraars een gezondheidsverklaring invullen. Dit betekent niet dat u niet geaccepteerd wordt, maar de zorgverzekeraar wil graag weten, met wat voor consument hij te maken heeft. Het kan zelfs voordelig zijn voor een zorgverzekeraar om een chronisch zieke te accepteren. Want verzekeraars krijgen compensatie voor de extra kosten die patiënten met een hoog gezondheidsrisico met zich meebrengen. Dus ook als u chronisch ziek bent, kunt u overstappen.
2. Met mijn collectieve zorgverzekering zit ik altijd goed.
Als u kiest voor een collectieve zorgverzekering betaalt u een lagere premie, maar dat betekent niet dat u goedkoper uit bent. Wanneer u zich aansluit bij een collectief, die kiest voor een ‘duurdere’ zorgverzekering, kunt u duurder uit zijn, dan dat u zelf een verzekering afsluit. Het blijft daarom zinvol om altijd uw zorgverzekering te vergelijken.
3. Overstappen geeft rompslomp
U kunt bij veel verzekeraars alleen jaarlijks opzeggen. U heeft daarvoor tot 31 december de tijd. Vervolgens heeft u tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering te vinden. Wanneer u voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit via Verzekeringssite.nl zeggen wij uw oude zorgverzekering op. U hoeft daarvoor niets te doen.
4. Ik heb kinderen, dus moet ik de meest uitgebreide verzekering nemen.
Veel zorg voor kinderen wordt vanuit de basisverzekering vergoedt. Tandarts, medicijnen, fysiotherapie zitten bijvoorbeeld al in de basisverzekering. Voor kinderen geldt ook geen eigen risico van 220 euro. U hoeft dus voor uw kinderen geen zeer uitgebreide verzekering af te sluiten, terwijl u zelf die zorg vanuit de aanvullende verzekering niet nodig heeft. U kunt beter het geld wat u bespaart op een spaarrekening zetten en daar eventueel onvoorziene kosten van betalen.
5. Er zit niets meer in de basisverzekering.
De afgelopen jaren berichtte de media veelvuldig dat de basisverzekering steeds meer werd uitgekleed. Maar de basisvoorzieningen zijn wel altijd in de basisverzekering gebleven. Medicijnen, huisarts, ziekenhuisbehandelingen, kraamzorg en ziekenvervoer zitten nog gewoon in het basispakket.
[[image file="2011-11/button-zorgverzekering_a_1.png" ]]
bron: verzekeringssite.nl
- geldenrecht.nl