De nieuwe hypotheekregels op een rij

Op 1 augustus 2011 zijn de nieuwe regels voor het verstrekken van hypotheken ingegaan. Wat is er nu precies veranderd?

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met de maatregelen die hypotheekverstrekkers zelf hebben voorgesteld om consumenten beter te beschermen tegen overkreditering. Overkreditering wil zeggen dat er door consumenten meer geld wordt geleend dan dat gezien hun financiële situatie verantwoord zou zijn. Hypotheekverstrekkers hebben deze maatregelen vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). De nieuwe regels gelden per 1 augustus voor alle hypotheken inclusief leningen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Dit betekent dat in hypotheekoffertes vanaf 1 augustus rekening gehouden moet zijn en worden met deze nieuwe normen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:
1.    De volledig aflossingsvrije hypotheek is verdwenen. Maximaal de helft van het hypotheekbedrag kan vanaf 1 augustus nog aflossingsvrij worden geleend.
2.    De lening kan maximaal 104 % van de marktwaarde van de woning bedragen, eventueel vermeerderd met overdrachtsbelasting. Met een overdrachtsbelastingpercentage van momenteel 2% (augustus 2011) kan dus maximaal 106 % van de aankoopwaarde van een woning gefinancierd worden.
3.    De inkomensnorm bepaalt de hoogte van de lening in verhouding tot het inkomen. De mogelijkheden die geldverstrekkers tot 1 augustus hadden om af te wijken van de vastgestelde inkomensnorm, zijn beperkt. Dit geldt ook voor de invloed van de hoogte van de rente op het te lenen bedrag. Uw geldverstrekker kan u hier verder over informeren.
4.    Bij de nieuwe regels is de waarde na verbouwing belangrijk. Wanneer de kosten voor een verbouwing worden meegefinancierd bij het aangaan van de hypotheek, is de marktwaarde van de woning na de verbouwing bepalend. Deze wordt vastgesteld door een taxateur. Verbouwingen die geen waardevermeerdering van de woning met zich meebrengen, kunnen binnen de nieuwe normen daarom niet langer worden meegefinancierd.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl