Doorwerken: zo blijft u aan het werk

Als u wilt doorwerken kunt u bij uw huidige werkgever blijven, of op zoek gaan naar een nieuwe baan. Twee routekaarten.

Route 1 - u wilt uw baan behouden

Stel u bent 64 jaar en u ziet het einde van uw carrière als een donkere wolk naderen. In dat geval is het belangrijk om niet af te wachten, maar direct actie te ondernemen. Zorg ervoor dat u precies weet hoeveel u wilt werken, wat u wilt doen, hoe lang u nog door wilt en wat u wilt verdienen. Ga op basis daarvan een gesprek aan met uw werkgever.

Contractverlenging?
In de meeste gevallen is het onmogelijk om uw arbeidsovereenkomst gewoon te verlengen. De overeenkomst eindigt namelijk van rechtswege op de 65ste verjaardag. Een nieuw contract kan door de rechter gezien worden als een verlenging van het vorige, met behoud van alle rechten inclusief ontslagbescherming. Daar zal een werkgever niet snel voor kiezen, omdat hij dan – oneerbiedig gezegd – nooit meer van u afkomt. Een manier om dat te omzeilen, is ervoor te zorgen dat er minstens drie maanden tussen het ene en het andere contract zit.

Via een uitzendbureau
In verband met verzekeringen en dergelijke is het echter eenvoudiger om een uitzend- of detacheringsbureau in te schakelen, dat u vervolgens ‘plaatst’ bij de werkgever. Het voordeel is dat u in dienst treedt bij het uitzendbureau dat ook alle risico’s op zich neemt.

Een belangrijk nadeel is echter dat het uitzendbureau er ook wat aan wil verdienen en dat de loonkosten voor de werkgever en uw uiteindelijke salaris kunnen tegenvallen. Dat alles is een kwestie van onderhandelen.

Er zijn meerdere partijen die deze dienst bieden, zoals de Doorwerkgever en Oudstanding. De Doorwerkgever heeft als pluspunt een eigen cao waarin onder meer het recht op (gedeeltelijke) doorbetaling bij ziekte is geregeld. Adresgegevens en telefoonnummers vindt u op pagina 21, in de Top-10.
Eenmaal in dienst van het uitzendbureau ontvangt u, naast uw salaris, als 65-jarige gewoon AOW en eventueel aanvullend pensioen. Bij ziekte krijgt u in de meeste gevallen niets, en valt u terug op de AOW.

Kleine zelfstandige
Een andere manier om uw oude werk te blijven doen, is te beginnen als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). U begint dan een eigen ‘bedrijf’ en wordt vervolgens ingehuurd door uw oude werkgever.

In dit geval is het wel belangrijk dat er sprake is van meerdere opdrachtgevers omdat het anders gezien kan worden als een verkapt dienstverband. Fiscaal pakt het ook anders uit omdat u niet meer in loondienst bent maar – hopelijk – winst maakt als ondernemer. Laat u voordat u een dergelijke stap zet altijd goed adviseren door een financieel deskundige. Meer informatie over het starten als zzp’er is onder meer te krijgen bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl).

Route 2 - U zoekt een nieuwe baan

Als 65-plusser een nieuwe baan vinden hoeft niet moeilijk te zijn. De ‘seniorenwerkgevers’ uit onze Top-10 heten u van harte welkom. Meestal betreft het tijdelijk uitzendwerk. Inschrijven bij zo’n uitzendbureau is eenvoudig en bespaart u het zelf zoeken naar een baan. Meestal ligt het salaris rond de €8 per uur, dat is gelijk aan het minimumloon. Zelf solliciteren kan natuurlijk ook. Daarom de volgende sollicitatietips:

Schakel uw netwerk in
De meeste mensen vinden een baan via een kruiwagentje, en niet door een vacature in de krant. Zorg dat uw vrienden, kennissen, familie en (oud) collega’s weten dat u beschikbaar bent, én wat voor baan u zoekt.

Bel altijd
Slechts 20 procent van de sollicitanten neemt de moeite om na het versturen van een brief ook even te bellen. Zorg ervoor dat u bij die 20 procent hoort, want dat vergroot de kans dat u wordt uitgenodigd een stuk.

Stuur een goede brief
Informeer bij vrienden of bekenden hoe je een goede brief schrijft. Ook op internet is veel te vinden. Wat tien jaar geleden nog normaal was, is nu hopeloos ouderwets. Zorg dat uw brief op een A4tje past. Datzelfde geldt voor uw cv, waarin u de nadruk legt op ontwikkelingen zoals cursussen in de laatste jaren. In de beperking toont zich de meester.  

Wees enthousiast
Wordt u uitgenodigd voor een gesprek, dan is het goed om te weten dat er nog veel vooroordelen over ouderen bestaan. Zo u dat nog niet wist! Sommige mensen denken echt dat ouderen langzamer zijn, moeite hebben met veranderingen, te kritisch zijn, niets snappen van computers, duur zijn. Herkenbaar? Maak dus een verpletterende en enthousiaste indruk, waarmee u de vooroordelen direct wegneemt! En benadruk uw pluspunten zoals ervaring, overwicht, stressbestendigheid, betrouwbaarheid, et cetera.

Wees realistisch over uw salaris
Bent u 65 of ouder? Dan hoeft de werkgever minder premie af te dragen en bent u dus goedkoper. Wie nog geen 65 is en toch een baan zoekt, is meestal duurder. Zorg dat u weet wat u ongeveer waard bent. En o ja, het salaris komt in de regel pas ná het eerste gesprek aan bod.

‘Waarom koppelen we stoppen met werken aan een leeftijd?’

Mannes van Emst (65) werkt vier dagen per week als adviseur bij De Doorwerkgever. “Ik heb jarenlang gewerkt in verschillende managementfuncties, maar twee jaar vóór mijn 65ste werd ik opeens ontslagen ‘om bedrijfseconomische redenen’. Anders gezegd: opdrachtgevers zouden jongere managers willen. Ik probeerde een nieuwe baan te vinden, maar mijn leeftijd bleek een barrière. Al werd dat meestal niet duidelijk gezegd. Slechts 3 procent van de werkzoekenden in mijn leeftijdscategorie vindt een baan! En dat terwijl er in Nederland grote vraag is naar
goede arbeidskrachten.

Aan de andere kant heb je een groep werknemers die te vroeg stopt met werken. Ze willen best doorwerken, maar als ze 65 zijn zetten ze er automatisch een punt achter. En daar krijgen ze later spijt van. Ik zeg: werkgevers en werknemers moeten beseffen dat onze economie kundige, ervaren en gemotiveerde werknemers heel hard nodig heeft. Ik probeer werkgevers en werknemers te laten zien dat doorwerken écht bestaat, want heel veel mensen weten niet wat er allemaal kan.

De Doorwerkgever maakt het mogelijk om na je 65-ste te blijven werken bij dezelfde baas. Uitgangspunt is dat je er in salaris niet op achteruit gaat. En alle zaken, zoals verzekeringen en vrije dagen, worden goed geregeld. Het gaat om mannen en vrouwen in allerlei functies, van de chauffeur groepsvervoer voor enkele uren per week tot de bijna fulltime werkende financieel expert. Er zijn in ons land nu zo’n 100.000 65-plussers die doorwerken, maar dat aantal gaat zeker groeien.

De meeste mensen die ik spreek over doorwerken na je 65ste gaan toch anders aankijken tegen stoppen met werken. Waarom zou je dat koppelen aan een bepaalde leeftijd? Volgens mij val je dan toch een beetje stil, en daar heb ikzelf nog helemaal geen zin in.”

Auteur