Een nieuwe auto kopen? Waar let u op?

Energielabel, rijeigenschappen, betrouwbaarheid, er zijn heel wat dingen die meespelen in de keuze voor een nieuwe auto. PlusOnline.nl geeft praktische tips om het kiezen gemakkelijker te maken.

De brandstof

Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, bepaalt voor een belangrijk deel de keuze voor een benzine, LPG, diesel of hybrideauto.
De brandstof is ook van invloed op de BPM.


LPG:

In de meeste auto’s kunt u een G3 installatie laten inbouwen. Soms worden auto’s al vanaf de fabriek geleverd met een gasinstallatie. De moderne ringtanks komen op de plaats van het reservewiel zodat geen bagageruimte verloren gaat. Dit betekent wel dat het reservewiel los in de auto ligt. Ook zijn ringtanks niet echt groot.

  • Voordeel: LPG is heel goedkoop ten opzichte van benzine of diesel. Zelfs met de inbouwkosten voor de tank ligt het omslagpunt bij ongeveer 6500 kilometer per jaar.
  • Nadelen: op gas rijdt een auto minder kilometers per liter dan op benzine of diesel. Ook heeft een auto op LPG meer onderhoud nodig en is de wegenbelasting fors hoger.

Missing media-item.

Diesel:

De moderne dieselauto’s zijn vlotter en door het gebruik van roetfilters minder vervuilend dan vroeger. Het onderhoud is voordeliger dan van een benzineauto en een dieselmotor gaat lang mee. De brandstofprijs ligt iets lager dan die van benzine, de wegenbelasting iets hoger. Het omslagpunt voor diesel ligt rond de 12.000/16.000 kilometer.

  • Voordeel: Een dieselauto rijdt per liter meer kilometers dan een benzineauto of auto op LPG.
  • Nadeel: een dieselauto is duurder in aanschaf.

Hybride en elektrische auto’s

Hybride auto’s combineren normale brandstofmotoren met elektrische (hulp)motoren. Elektrische auto’s rijden op stroom. Opladen onderweg gebeurt bij ‘oplaadpunten’.

Model van de auto

Rijdt u veel kilometers per jaar, dan heeft u meer aan een grotere, comfortabele auto. Een MPV (ruimtewagen) is ook een optie wanneer u een auto met hogere instap wilt, vaak passagiers en/of bagage meeneemt en langere afstanden rijdt.

Missing media-item.

Betrouwbaarheid

Er zijn geen slechte nieuwe auto’s. Wel is het ene automerk wat onderhoudsgevoeliger dan het andere en kan bij de een dat onderhoud duurder zijn dan bij de ander. Op internet zijn diverse tests te vinden waarin merken en typen met elkaar vergeleken worden.

Andere aandachtspunten:

  • Moet de auto een caravan of aanhanger kunnen trekken;
  • Schakelen of automaat. Het oubollige imago van de automaat behoort echt tot het verleden. Met een automaat rijdt u zowel in de file als op lange afstanden, een stuk relaxter.
  • Wilt u een bijzondere auto of juist een gangbaar model. Wilt u een hatchback, sedan, station of MPV;
  • Hoeveel deuren: 3,4 of 5 en normale portieren of schuifdeuren;
  • Uw budget.

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)

De BPM is vanaf 2013 volledig gebaseerd op de uitstoot van CO2. Het verbruik hangt onder meer samen met gewicht en de motorinhoud. Nieuwe auto’s hebben een energielabel. Auto’s met energielabel A en B zijn goedkoper in aanschaf en wegenbelasting door de korting op de BPM. Auto’s met energielabel D en hoger krijgen juist een toeslag op de BPM.
Sinds 2008 is de wegenbelasting (ofwel motorrijtuigenbelasting) gekoppeld aan de CO2-uitstoot. Op http://www.belastingdienst.nl/ kan iedereen de huidige motorrijtuigenbelasting uitrekenen of nagaan hoe het zit met de volgende te kopen auto.

Auteur