Erfenis voor gehandicapt kind

Getty Images

Als uw kind verstandelijk gehandicapt is, ligt het soms wat ingewikkelder hem/haar geld na te laten. PlusOnline beantwoordt uw vraag hierover.

Eén van onze drie zoons, Ton, is verstandelijk gehandicapt. Hij woont in een door de AWBZ betaalde zorginstelling. Mijn man en ik willen niet dat Ton straks zijn erfenis moet gebruiken om bij te dragen aan deze kosten. Kunnen we dat voorkomen?

Ja. U kunt hem het vruchtgebruik geven (legateren) over een bedrag dat gelijk is aan zijn erfdeel. Hij krijgt dan alleen de rente. Geeft u hem ook interingsbevoegdheid, dan kan hij het bedrag ook opmaken.
De som geld zelf laat u via een legaat na aan uw andere zonen, die slechts het ‘blote eigendom’ krijgen. Dat betekent dat ze geen rente krijgen en het geld ook niet mogen gebruiken. Dat mag pas als Ton is overleden.
Het is raadzaam een bewindvoerder te benoemen die het vermogen beheert, bijvoorbeeld de langstlevende van u beiden, een familielid of een buitenstaander die u vertrouwt. De bewindvoerder behartigt de belangen van Ton en beheert het vruchtgebruikkapitaal. Doordat Ton juridisch gezien niet de eigenaar is van het geld, kan het ook niet worden ‘opgegeten’ door een eigen-bijdrageregeling. Bij Tons overlijden vervalt het vruchtgebruik en worden zijn broers volle eigenaar van het restbedrag. Dit eindresultaat is hetzelfde als wanneer u Ton normaal had laten erven. Bovendien bespaart u uw andere zoons successierecht.
Het boek ‘Wat kan ik bij testament regelen?’ van mr. Klazien van Zwieten geeft meer informatie. Zie www.bepino.nl.

Meer vragen over geld en recht? U vindt ze in de rubriek 'Vraag en antwoord'.

Missing media-item.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine