Een aantal jaar nadat mijn man is overleden, heb ik een nieuwe vriend gekregen. Helaas is hij onlangs (10 februari 2013) overleden en nu moet ik de aangifte erfbelasting gaan verzorgen. Nu is het zo dat wij al jaren samen waren, maar wij hebben pas in januari van dit jaar besloten om officieel samen te gaan wonen en wij wilden dat laten volgen door een geregistreerd partnerschap. Mijn vriend is (dus) enkele dagen daarvoor overleden. Kom ik nu in aanmerking voor de hoge partnervrijstelling en voor het laagste partnertarief voor de erfbelasting?
Voor de Successiewet bent u officieel geen partners. Volgens de wettelijke bepalingen heeft u daarom geen recht op de partnervrijstelling en het partnertarief.
Onlangs is er echter een soortgelijke situatie voorgelegd aan de commissie voor de verzoekschriften van de Tweede Kamer om deze faciliteiten wel toe te mogen passen. De inspecteur kwam in een reactie aan de commissie verzoekschriften tot de conclusie dat er een tegemoetkoming kon worden verleend bij onverwacht overlijden kort voor de geplande datum van partnerregistratie (toepassing hardheidsclausulebeleid). Hij zag echter geen ruimte voor toepassing van de hoge partnervrijstelling. De commissie voor de verzoekschriften was het daar mee eens. De redenering erachter luidde dat er in het geval dat ook de partnervrijstelling van toepassing zou zijn er sprake zou zijn van een volledige gelijkschakeling met geregistreerde partners of gehuwden, terwijl de partners waar het in dit geval om ging dat nu eenmaal niet waren.
Samengevat: in een dergelijk geval krijgt de langstlevende (spijtig genoeg voor u) voor de erfbelasting, geen partnervrijstelling, maar wel het partnertarief.
N.B. Ik adviseer u wel om een verzoek om toepassing van dit lager partnertarief te doen bij uw aangifte erfbelasting. Als daar afwijzend op wordt gereageerd, zult u - onder verwijzing naar de zaak waar ik over schrijf (zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ ), zelf alsnog een verzoek in kunnen dienen met een beroep op de hardheidsclausule.
- geldenrecht.nl