Geldkwesties april 2012

Jaren geleden zijn mijn man en ik gescheiden. Binnenkort gaat hij met pensioen. Ik weet dat ik recht heb op een deel van zijn pensioen. Ontvang ik mijn deel rechtstreeks van het pensioenfonds of moet ik bij mijn ex aankloppen? En wat gebeurt er als hij eerder komt te overlijden dan ik?

Waarschijnlijk moet u bij uw ex aankloppen. Het pensioenfonds van uw ex keert alleen rechtstreeks aan u uit als u de echtscheiding binnen twee jaar bij het fonds had gemeld. Hebt u dat niet gedaan, dan ontvangt uw ex het volledige pensioen en moet hij uw deel aan u overmaken. Komt uw ex te overlijden, dan hangt het van de pensioenregeling af wat uw rechten zijn. Soms is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd.

Dan hebt u na de echtscheiding geen recht meer op een partnerpensioen. Is wel partnerpensioen opgebouwd (het ‘bijzonder partnerpensioen’) dan hebt u recht op het volledige partner­pensioen dat is opgebouwd tot de scheiding. In sommige pensioenregelingen vervalt dit partner­pensioen als u na de scheiding opnieuw trouwt of samenwoont.

Nog geen rekening ontvangen

Een maand geleden heb ik mijn caravan laten ­repareren, en drie weken geleden heeft een klussenbedrijf een kleine ­verbouwing in mijn huis uitgevoerd. Ik heb daar nog steeds geen rekening van ontvangen. Geldt ­hiervoor geen wettelijke termijn?

Ja, maar die termijn is bij lange na nog niet ­verstreken. Voor diensten (zoals hier het geval is) is de verjaringstermijn namelijk vijf jaar. Pas wanneer het caravan­bedrijf of het klussen­bedrijf vijf jaar lang niets van zich laat horen, hoeft u de rekening niet te betalen en kunt u zich op verjaring beroepen. Tot die tijd moet u de rekening ­betalen als u deze ontvangt.

Adoptie-stiefkind en erfenis

Mijn man heeft tijdens zijn vorige huwelijk een dochter geadopteerd. Erft zij van mij? Nee. Ook een eigen kind van uw man uit een eerder huwelijk zou niets van u erven. Omdat uw stiefkinderen geen bloedverwanten van u zijn, erven zij niet automatisch van u. Als u de geadopteerde dochter van uw man opneemt in uw testament, erft zij wel. Komt uw man te overlijden, dan erft de geadopteerde dochter op precies dezelfde manier van hem als zijn eigen kinderen.

Missing media-item.

Schadevergoeding na onterechte arrestatie

Onlangs ben ik gearresteerd op verdenking van een misdrijf. De politie heeft me vastgehouden en verhoord. De arrestatie berustte op een vergissing van de politie. Ik ben dus ten onrechte verdacht geweest. Helaas heeft het wel enkele dagen geduurd voordat ik weer vrijkwam. Heb ik recht op een vergoeding? Ja. Als u in voorarrest hebt gezeten en uw zaak eindigt zonder dat u straf hebt gekregen, dan kunt u om schadevergoeding vragen. U moet dit binnen drie maanden doen bij de rechtbank waar de zaak zou worden vervolgd.

Kostganger en AOW, gaat dat samen?

Ik ben van plan een kostganger in huis te nemen. Heeft dat gevolgen voor mijn alleenstaanden-AOW? Nee, als u het maar wel goed regelt. Zorg dat u de afspraken met uw kostganger gedetailleerd op papier zet én dat u bewijsstukken hebt, zoals bankafschriften. Maak een contract waarin u vermeldt welke kamer(s) u verhuurt en van welke ruimte(s) uw kostganger eventueel medegebruiker is. Omschrijf ook de diensten en/of de zorg die u verleent, zoals maaltijden, gas en licht.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft voorbeeldcontracten die u kunt gebruiken. Reken een reële prijs voor de huur en verzorging, geen ‘vriendenprijsje’, en verhoog deze prijs regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar met het inflatiepercentage. Geef uw inkomsten op aan de Belastingdienst als dat verplicht is. Er moet kortom duidelijk sprake zijn van een commerciële relatie. ­Belangrijk, want als de SVB meent dat u samenwoont, zult u gekort worden op uw AOW.

Schenken op papier

De afgelopen jaren heb ik mijn dochter ieder jaar een schenking op papier gedaan. Ik wil die schenkingen nu aan haar uitkeren. Mag dat of moet zij dan alsnog schenkbelasting betalen? Dat mag. Schenkbelasting was verschuldigd op het moment van schenken, als de schenking groter was dan de vrijstelling. Door de schenking op papier hebt u nu een schuld bij uw dochter. Het geschonken geld hebt u met deze constructie immers van haar terug­geleend.

Het uitkeren van de schenkingen betekent dat u die schuld nu aflost. Uw vermogen verandert niet, want uw vermogen is het saldo van bezittingen minus schulden. Beide zijn lager geworden. Het is wel verstandig in een onderhandse akte bij de notaris vast te leggen dat de schuld is terugbetaald. Op www.geldenrecht.nl kunt u een model van de akte downloaden (zoek op ‘onderhandse akte’).
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine