Geldkwesties februari 2012

Mijn vader is overleden. Ik heb een notaris gebeld in verband met de afwikkeling van de nalatenschap. Hij vraagt €400 voor het opvragen van het testament. Kan dat niet goedkoper?

Testament opvragen kost geld

Wellicht.

Notarissen bepalen zelf hun tarieven, en het voorleggen van een testament kost al snel honderden euro’s. U kunt zelf wel wat voorwerk doen. Bij het Centraal Testamentenregister (ctr) kunt u gratis nagaan of er wel een testament ís. Mocht er geen testament zijn, dan hoeft u ook niet naar de notaris. Is er wel een testament, dan kan het ctr u ook vertellen bij welke notaris het zich bevindt. Stuur een schriftelijke aanvraag naar het ctr en voeg een kopie bij van het uittreksel uit het overlijdensregister.

U krijgt in principe binnen een week antwoord. Overigens weet het ctr niet wát er in het testament staat; daarvoor moet u naar de notaris. Dat hoeft niet dezelfde notaris te zijn bij wie het testament is opgemaakt. Een andere notaris kan het testament ook opvragen. Het adres is: ctr, Postbus 19398, 2500 CJ Den Haag.

Kinderen ontvangen erfenis ex niet

Mijn ex is overleden. ­Onze kinderen hebben nog niets ontvangen van de nalatenschap van hun ­vader; zijn nieuwe partner wel. Hoe kan dat? Mogelijk zijn uw ex en zijn nieuwe partner getrouwd, of hebben ze een geregistreerd partnerschap met elkaar. Mochten zij in ­gemeenschap van ­goederen zijn getrouwd, dan is de helft van de spullen ­sowieso van zijn nieuwe partner. De nalatenschap wordt verdeeld tussen de ­nieuwe partner en uw kinderen. Maar de ­kinderen krijgen hun erfdeel (nog) niet in handen. Zij krijgen een vordering op de langstlevende partner.

Pas als ook de partner van uw ex komt te overlijden, krijgen uw kinderen hun erfdeel. Het is ook mogelijk dat uw ex een testament heeft waarin hij de afwikkeling van de nalatenschap anders heeft ­geregeld. Blijkbaar niet op zo’n manier dat de kinderen hun erfdeel in handen krijgen.

Oudere werkloze

Ik ben bijna 60 jaar en mijn WW loopt af. Waar heb ik daarna recht op?
U hebt recht op een uitkering op bijstandsniveau. Voor werklozen tussen de 50 en 60 jaar is er de ioaw (inkomensvoorziening ­oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers). De sociale dienst van uw gemeente beslist of u hiervoor in aanmerking komt. De sociale dienst kijkt bij het vaststellen van de hoogte van de uitkering onder andere naar het inkomen van uw partner, maar niet naar uw vermogen. Dat betekent dat u uw eigen huis niet hoeft op te eten.

Bellen

Tegels in de tuin van de buren

De voortuin van ons huis is betegeld en onze tegels lopen een stukje door op de grond van de buren. De vorige buurman heeft daar ooit toestemming voor gegeven. Nu willen we ons huis te koop zetten. De nieuwe buurman – die er pas een paar jaar woont – heeft prompt gezegd dat we de tegels van zijn grond moeten verwijderen. Kan hij dat eisen? Ze liggen er al 26 jaar.

Ja. Uw tegels liggen op de grond van uw buren. Ooit heeft de vorige buurman aan u het recht gegeven daar uw tegels te leggen, en blijkbaar heeft de huidige buurman dat overgenomen. Dat wil niet zeggen dat uw buurman dit recht automatisch aan de toekomstige eigenaar gunt. Hij mag dus eisen dat u de tegels verwijdert als u vertrekt. Dat de tegels er al tientallen jaren liggen, doet daar niets aan af.

Slotuitkering AOW

Mijn man is ernstig ziek, ik vrees dat hij binnen afzienbare tijd komt te overlijden. We ontvangen allebei een AOW-­pensioen. Bestaat de slotuitkering nog na het overlijden en hoe hoog is deze?

Ja, de Sociale Verzekeringsbank (svb) keert in sommige gevallen een slotuitkering uit: een eenmalige uitkering van één maand bruto aow. Het geld is bestemd voor de overblijvende partner. Als er geen partner is, dan hebben kinderen jonger dan 18 jaar er recht op. Als die er ook niet zijn, dan heeft de persoon er recht op die met de overledene in één huis woonde tot de dag van overlijden. Anders is er geen slotuitkering. De nabestaanden van alleenstaanden hebben er dus geen recht op.

Schenking op papier terugdraaien

De afgelopen jaren heb ik mijn kinderen ieder jaar geld geschonken en het bedrag vervolgens teruggeleend. Over het geleende geld betaal ik hun rente. Mijn vermogen heeft zich helaas slecht ontwikkeld en de rentebetalingen beginnen me zwaar te vallen. Daarom wil ik er vanaf. Kan ik deze ’schenkingen op papier‘ terug­vragen? Of zijn er ­betere mogelijkheden?

Als u de schenkingen terugdraait, schenken uw kinderen het geld op hun beurt aan u (ook op papier, natuurlijk). Daar zit een nadeel aan: u hebt een kleinere fiscale vrijstelling dan uw kinderen, waardoor u schenkingsbelasting moet betalen over de schenkingen ­boven de vrijstelling.

Een alternatief kan zijn dat uw kinderen u minder schenken dan de vrijstelling, maar dan kan het lang duren voordat het geld bij u terug is. Een ­andere mogelijkheid is dat u stopt met het betalen van rente. Dit heeft wel gevolgen voor de erfbelasting: de schenkingen worden fictief en ze gaan weer meetellen bij de ­erfenis, waardoor uw ­kinderen straks meer erf­belasting betalen.

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht