Geldkwesties juli/augustus 2013

Wordt de aanpassing van mijn badkamer vergoed? Kunnen mijn buren mij verplichten een boom te kappen? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

Vergoeding aangepaste badkamer
We worden wat ouder en daarom hebben we de badkamer grondig verbouwd. We hebben het bad laten verwijderen en een inloopdouche laten maken. Ook is er een verhoogde toiletpot geplaatst. Kunnen wij deze kosten vergoed krijgen of aftrekken?

Waarschijnlijk niet. In principe kunt u voor een aanpassing van de badkamer een vergoeding krijgen uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeente voert deze wet uit en daardoor zijn er flinke verschillen tussen de gemeenten. U kunt het beste informeren bij het Wmo-loket bij u in de gemeente.

Over het algemeen moet u een lichamelijke handicap of aandoening hebben om vergoeding te krijgen. Hebt u dat niet, dan zult u hoogstwaarschijnlijk zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Voor belastingaftrek komt u niet in aanmerking omdat aftrek alleen mogelijk is als u vóór de verbouwing een medische verklaring aanvraagt waaruit blijkt dat de aanpassing nodig is vanwege ziekte of beperking. Dat is in uw geval niet gebeurd.

Erfenis overleden zus
Mijn zus is onlangs overleden. Ze heeft geen kinderen en ook geen partner meer. Onze twee broers zijn al eerder overleden. Erf ik nu alles?

Nee. Als er geen kinderen en partner zijn, dan erven de broers en zussen. U erft een derde, uw twee broers erven ieder ook een derde. Omdat uw broers zijn overleden, komen hun kinderen voor hen in de plaats. De neven en nichten erven samen het deel waar hun overleden vader recht op zou hebben als hij nog had geleefd.

Apart wonen en AOW
Als wij apart gaan wonen, maar niet officieel gaan scheiden, krijgen we dan een alleenstaande-AOW?

Ja, als u aan de voorwaarden van de Sociale Verzekeringsbank voldoet. Zo moet het duidelijk zijn dat u en uw partner niet meer willen samenwonen. Ook moet u een eigen leven gaan leiden alsof er geen huwelijk meer is én moet u niet van plan zijn om weer te gaan samenwonen. Simpel gezegd moet u gaan leven alsof u officieel gescheiden bent. In dat geval hebt u beiden recht op een alleenstaande-AOW.

Tegoedbon in plaats van geld
Ik heb een schemerlamp gekocht, maar thuis zag ik dat hij toch niet goed in mijn interieur past. Ik ben teruggegaan naar de winkel en daar mocht ik een andere lamp uitzoeken. Deze was goedkoper. Voor het prijsverschil heb ik geen geld ontvangen, maar een tegoedbon. Mag dat?

Ja. Het is in veel winkels mogelijk een aankoop binnen een bepaalde termijn te ruilen, maar dat betekent niet dat ruilen een recht is. Ruilen is een gunst van de winkel en daarom kunt u geen geld terugeisen. De winkel mag u een tegoedbon geven, die u in de winkel kunt besteden.

Bomen kappen voor de buren
Mijn nieuwe buren willen dat ik twee bomen in mijn tuin kap. Ze staan op ongeveer een meter van de schutting. Kunnen ze mij daartoe verplichten?

Dat ligt eraan. In de wet staat dat een boom minstens twee meter van de erfgrens moet staan, tenzij de buren toestemming hebben gegeven om hem dichterbij te planten. Los daarvan kan een plaatselijke verordening bepalen dat een kleinere afstand dan twee meter is toegestaan. Is dat in uw gemeente niet het geval, dan kan uw buurman eisen dat u de bomen kapt.

Maar let op, dat recht verjaart na twintig jaar. Staan uw bomen er langer dan twintig jaar, dan hoeft u ze dus niet te kappen. Wel bent u verplicht om de eventuele overlast zo veel mogelijk te beperken. Dat kan betekenen dat u overhangende takken moet snoeien.

Echtgenote als medehuurder
Mijn vrouw en ik zijn enkele jaren geleden getrouwd. Daarna is zij in mijn huurwoning komen wonen. De huur staat nog steeds op mijn naam. Is mijn vrouw medehuurder? Kan zij hier blijven wonen als ik kom te overlijden?

Ja. Echtgenoten worden automatisch medehuurder als zij gaan samenwonen. Dat geldt ook voor geregistreerde partners. Uw vrouw heeft dezelfde rechten en plichten over de woning als u. Komt u te overlijden, dan heeft uw vrouw het recht om hoofdhuurder te worden. Ze kan in de woning blijven en krijgt huurbescherming, waardoor de verhuurder de huur niet kan opzeggen. Het is natuurlijk wel de vraag of zij de huur kan betalen na uw overlijden.

Ingewikkelde erfenis
Mijn schoonmoeder is enkele maanden geleden overleden. Ze was weduwe en de erfenis is nog niet verdeeld. Onlangs is ook mijn man overleden. Wie heeft nu recht op de erfenis van mijn schoonmoeder?

Als er geen testament is, dan erven haar kinde­ren, inclusief uw man. Zijn deel van de erfenis valt in de boedel die u met hem had. De erfenis maakt dus deel uit van zijn nalatenschap. Als uw man geen testament heeft, dan geldt de wettelijke verdeling. Dat betekent dat u en de kinderen van hem erven. Op die manier komt het deel van de erfenis van uw schoonmoeder dat uw man zou krijgen, bij u terecht.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl