Gezond en lekker: Asperges

Vanaf deze maand gaat PlusOnline de boer op. We nemen u mee naar boeren, tuinders en kwekers die gezond Nederlands voedsel produceren. Ter inspiratie voor een leuk dagje uit.

Missing media-item.

Achter de villa’s van de Soestdijkseweg in Bilthoven leidt een kronkelend pad naar een plukje schuren en huizen rond een oude boerderij. Bomen rondom, waar eekhoorns van tak tot tak springen en spechten hun geroffel laten horen. Tussen de boerderij en de bosrand ligt een groot open veld met langgerekte aspergebedden: we zijn bij de aspergekwekerij van Johan en Karen Buijs. Het is oogsttijd. Gebogen lopen de asperge-stekers de zwarte aarde centimeter voor centimeter na.
Zitten er barstjes in de grond?
Want dat betekent dat een asperge zijn kopje boven de grond probeert te steken. Elke stengel die de stekers op het spoor komen, wordt op zo’n dertig centimeter onder de grond losgesneden van de moederplant. Het weer bepaalt wanneer het tijd is om met de oogst te beginnen. Is het heel warm weer, dan halen de stekers in een ochtendje zo duizend kilo boven de grond.
Op drukke dagen kijkt de familie Buijs niet vreemd op van vierhonderd klanten op een dag. Karen herinnert zich een zaterdag voor Pinksteren. “Om zeven uur ’s ochtends stonden er al een paar joggers voor de deur, die renden met de asperges onder de arm het pad weer af. Tegen negen uur barstte het echt los. We hebben een paar banken buiten gezet, de mensen een nummer en een bak koffie gegeven. Het was gezellig.”
De oogsttijd is absoluut de mooiste tijd van het jaar, vindt Johan.
Missing media-item.
“Ik vind het leuk, al die mensen die langskomen. En op het veld hebben we het ook altijd leuk met elkaar. De stekers sluiten allerlei weddenschapjes af – hoeveel asperges ze op één hand kunnen stapelen of wie het snelst tussen de bedden door kan tijgeren – dus om de zoveel tijd is er weer iemand die met taart aankomt.” Maar het is vooral hard werken.
Missing media-item.Soms stuurt Johan zijn mensen op één ochtend wel drie keer het veld over, steeds weer kijken of er scheurtjes in de grond zichtbaar zijn. Er mag tot tien uur gestoken worden; daarna is de zon te sterk en het risico op verkleuring te groot. En aangezien de consument het liefst maagdelijk witte asperges op zijn bord wil zien, zorgt elke teler dat zijn groente geen sprankje licht te zien krijgt zolang hij nog niet gestoken is. “Maar”, zegt Johan, “of ze nou wit, blauw, roze of paars zijn, voor de smaak maakt het helemaal niets uit.”

Rondom De Bilt: Doen!

Aspergekwekerij Familie Buijs is vanaf half april tot 19 juni 2010 geopend: ma t/m vr 9 tot 18 uur, za 9 tot 17 uur. In de boerderijwinkel zijn ook eieren, boter, beenham, krieltjes en bijpassende wijnen, sausjes en kruiden en kookboeken te koop. In de vroege ochtend is op het veld te zien hoe de asperges gestoken worden. Soestdijkseweg 152, Bilthoven, T 030-228 21 47.
Ook leuk: de Biltse Lente Route, een fietstocht van 30 kilometer langs vijf agrarische bedrijven. Beschrijving verkrijgbaar bij familie Buijs of downloaden via www.nieuwbureveld.nl (> Activiteiten).
Bezoek de winkel van Vogelbescherming Nederland, waar werkelijk alles over vogels te vinden is: van boeken en cd’s tot verrekijkers en nestkasten. Boulevard 12, Zeist, T 030-693 77 99 of www.vogelbescherming.nl.
Beleef de grandeur van de 17de eeuw tijdens een rondleiding door de stijlzalen van het pas gerenoveerde Slot Zeist aan de Zinzendorflaan 1. Alleen op zaterdag en zondag open voor publiek. T 030-692 75 28 of  www.slotzeist.com