Wat valt er in het komende jaar allemaal te beleven op het gebied van toneel, dans, muziek, cabaret? Wij bieden u alvast een vooruitblik!
Toneel
John Leddy speelt de in 1987 overleden acteur Ko van Dijk in ‘Ko!’ (vanaf 1 oktober). En er wordt meer in de huid gekropen op het toneel. Meral Polat en Victor Löw zijn Anne Frank en nazileider Joseph Goebbels in ‘Anne en Goebbels’ (vanaf 21 februari).
Onder meer Pierre Bokma, Han Römer en Helmert Woudenberg wisselen elkaar af als Hitler in het tragikomische ‘Ik hield van Hitler’ (vanaf 2 april).
Originele buitenlandse toneelklassiekers doen het ook goed. Wat dacht u van ‘Wachten op Godot’ van Beckett (Toneelgroep Oostpool vanaf 6 oktober), ‘De Kersentuin’ van Tsjechov (Nationale Toneel vanaf 14 november), ‘De gebroeders Karamazov’ van Dostojevski (RO Theater vanaf 17 oktober) of ‘Bedrog’ van Pinter (Rick Engelkes Producties vanaf 27 november)? De vette lach tot slot komt van ‘Bedgeheimen’ (vanaf 3 oktober) met Mary-Lou van Stenis. En van de koning van de klucht Jon van Eerd, die zich in ‘Oranje Boven’ (vanaf 6 november) laat bijstaan door Nelly Frijda.
Muziek
De muzikale ode is in. Jazz-zangeres Mirjam van Dam brengt een eerbetoon aan de First Lady of Jazz Ella Fitzgerald in ‘Ella’ (vanaf 5 november). Niki Romijn stort zich op de muziek van popdiva Kate Bush in ‘Kate’ (vanaf 6 november). En Audrey Bolder ‘doet’ Dusty Springfield in ‘Dusty’ (vanaf 18 februari).
Daarnaast komt een aantal zangeressen met persoonlijke liedjesprogramma’s. Angela Groothuizen bijvoorbeeld zingt haar identiteitscrisis van zich af in ‘Label’ (vanaf 13 januari). En Willeke Alberti nodigt u uit in haar club ‘Chez Alberti’ (vanaf 1 februari) voor een muzikale reis door haar leven. Een speciale plek is ingeruimd voor haar vader Willy Alberti, die in 2010 25 jaar geleden overleden is.
Ruth Jacott lanceerde onlangs haar cd ‘Passie’, waarop Latijns-Amerikaanse nummers met een Nederlandse tekst staan. Vanaf 21 oktober start de gelijknamige theatertournee. Petra Berger, Jan Vayne en Martin Mans combineren net als vorig jaar klassieke en moderne muziek in een nieuwe serie ‘Kathedraalconcerten’ (vanaf 7 november). En bandoneonist Carel Kraayenhof gaat in ‘Compassion’ (vanaf 22 oktober) met z’n eigen tango-orkest gedichten van Jorge Luis Borges vertolken.
Musical
De retrotrend in het theater bereikt een hoogtepunt bij de musicals. De meeste musicals grijpen terug op buitenlandse succesmusicals en -films, populaire muziek van vroeger of van inmiddels overleden grootheden. De musical aller musicals ‘West Side Story’ is in de originele Engelse versie te zien (vanaf 22 september). De Broadway-productie ‘Chicago’ dateert van 1975; vanaf 6 november is de Nederlandse versie te zien.
De Abba-musical ‘Mamma Mia!’ (vanaf 29 augustus) werd eerder alleen opgevoerd in Utrecht, maar is terug met een nieuwe cast en een tournee.
‘All Shook Up/Love Me Tender’ (vanaf 5 november) gaat niet over het leven van Elvis Presley, maar er zijn wel 25 hits van Elvis te horen.
En in ‘Dromen... zijn bedrog’ (vanaf 2 oktober) staan hits uit vijftig jaar Nederlandse popgeschiedenis centraal. Na de tv-serie en de speelfilm kon de musical niet uitblijven: ‘Ja zuster, nee zuster’ (vanaf 20 oktober). Kleinschaliger musicals brengen een eerbetoon aan beroemde artiesten. Carolina Dijkhuizen gaat in een bananenrokje de jungle-dance doen in ‘Josephine Baker’ (vanaf 13 februari). Karel de Rooij en Peter de Jong (Mini & Maxi) begonnen hun carrière bij Tom Manders en eren hem 38 jaar na zijn dood met ‘Dorus de musical’ (vanaf 9 januari).
Klassiek
De Nationale Reisopera valt voor één keer van z’n geloof: het ambitieuze project ‘Der Ring des Nibelungen’ gaat niet op reis, maar is uitsluitend in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede te zien. De bedoeling is dat de komende vier jaar telkens één aflevering van dit imposante epos van Richard Wagner op het programma staat. Het eerste deel ‘Das Rheingold’ start op 26 september. Wel op tournee gaat de Nationale Reisopera met ‘De onbekende Haydn’ (vanaf 7 november), ter gelegenheid van de 200ste sterfdag van Joseph Haydn.Het Nederlands Philharmonisch Orkest trapt in het Concertgebouw in Amsterdam het seizoen af met ‘Smetana-Ma Vlast’ (21 en 22 september).
Als huisorkest van De Nederlandse Opera in het Muziektheater in Amsterdam geeft het acte de présence in Halévy’s meesterwerk ‘La Juive’ (vanaf 4 september), dat over het actuele thema van de godsdienstige onverdraagzaamheid gaat. De Nederlandse Opera biedt dit seizoen in totaal vijftien producties, waaronder ‘Dido and Aeneas’ van Henry Purcell (vanaf 29 september), dat ook bij Opera Zuid op het programma staat (vanaf 26 september).
Dans
Het Nederlands Dans Theater viert zijn vijftigjarig bestaan van 29 t/m 31 oktober in het eigen Lucent Danstheater in Den Haag met ‘50 Years of Challenging Dance’. Vervolgens gaan de twee ensembles die het NDT rijk is (NDT I en NDT II, respectievelijk voor dansers vanaf 23 jaar en tot 23 jaar) op tournee met ‘Challenging Dance’. Het Nederlands Dans Theater geldt internationaal als een van de meest vooraanstaande gezelschappen op het gebied van de moderne dans dankzij het vernieuwende werk van de huischoreografen Jirí Kylián en Lightfoot León.
Voorstellingen zijn net zo vaak in het buitenland te zien als in Nederland. In 2010 staan tournees van ‘Beyond time’ (NDT I, vanaf
4 februari) en ‘True to II’ (NDT II, vanaf 25 februari) gepland.
Scapino Ballet Rotterdam geeft in ‘Holland’ de geschiedenis van de Lage Landen vorm in abstracte dans (vanaf 2 oktober). Vanaf 1 december keert de balletklassieker ‘De Notenkraker’ terug bij Scapino. Het balletgezelschap van de Staatsopera van Tatarstan is inmiddels een vaste gast in de Nederlandse schouwburgen rond de jaarwisseling. Het pakt uit met grootse decors en massale balletten. Tussen 15 december en 31 januari staan ‘La Bayadère’, ‘De Notenkraker’ en ‘Het Zwanenmeer’ op het programma.
Cabaret
Veel cabaretvoorstellingen krijgen langzaam vorm in het theater met try-outs. Op die manier kunnen cabaretiers de reactie van het publiek peilen en al improviserend nog eens wat uitproberen. Zo neemt Sanne Wallis de Vries ruim de tijd voor haar nieuwe programma ‘Kaka Passa’. Vanaf 10 september gaat ze proefdraaien, wat uitmondt in een première op 19 november. Volgens Vincent Bijlo hebben we nog tijd genoeg om van het donker te genieten als we dood zijn, daarom brengt hij een ode aan het leven in ‘Verlicht’ (vanaf 17 oktober).
Lenette van Dongen speelt haar programma van vorig seizoen
‘Nikè’ nog even door (vanaf 15 september).
Maarten van Roozendaal won vorig jaar de belangrijkste cabaretprijs, de Poelifinario. Hij speelt van oktober tot en met december in ‘En noem het maar vrienden’ met een band in de grotere zalen. En vanaf februari is het back to basics in ‘Zonder vrienden’, dat hij solo speelt in de kleine zalen.
De mannen van NUHR en Bert Visscher sluiten zich tijdelijk aan bij het Zuidelijk Toneel voor ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ (vanaf 7 oktober). ’t Is geen klassiek cabaret, ’t is geen toneel, maar het is wel om te lachen.
Expositie
Het Van Gogh Museum in Amsterdam staat vanaf 9 oktober in het teken van ‘Van Goghs brieven’. Het is een bijzondere expositie omdat zo’n 120 brieven (meestal gericht aan zijn broer Theo) gelijktijdig met 340 kunstwerken waar Van Gogh over schreef tentoongesteld worden. De originele brieven zijn bovendien vanwege de lichtgevoeligheid zelden te zien.
‘Art Deco en Art Nouveau uit België’ is de titel van een grote expositie in het Drents Museum in Assen (vanaf 6 oktober). In ‘Beyond the Dutch’ laat het Centraal Museum in Utrecht zien welke invloed de Nederlandse kolonisatie van Indonesië heeft gehad op de beeldende kunst van beide landen (vanaf 17 oktober).
De Kunsthal in Rotterdam richt zich op de Amerikaanse moderne schilderkunst in ‘Modern Life’ (vanaf 26 september) en De Lakenhal in Leiden zocht de samenwerking met Tate Modern in Londen voor een tentoonstelling over Theo van Doesburg – de oprichter van het kunsttijdschrift De Stijl (vanaf 20 oktober).