Half uur gewerkt, drie uur betaald

Een oproepkracht op laten draven voor een half uurtje werk, mag niet meer. Een werkgever moet dan minstens drie uur betalen.

Goed nieuws voor oproepkrachten: de werkgever moet u voor een oproep minimaal drie uur betalen. Ook als u maar een half uur heeft gewerkt, of zelfs maar tien minuten. Dit heeft de rechter bepaald, en het geldt met terugwerkende kracht. Dat kan voor sommige mensen een behoorlijke vordering op hun (voormalig) werkgever betekenen, zo schrijft onder meer jurofoon.nl

Voor een oproepkracht is het behoorlijk onzeker wanneer en hoeveel uren hij in een week werkt. Gaat het om een contract voor minder dan vijftien uur, en om onvoorspelbare werktijden, dan is de onzekerheid zó groot, dat de werkgever daar volgens de rechter iets tegenover moet stellen. Wordt de werknemer opgeroepen, dan moet hij minimaal drie uur betaald krijgen.

Denk eens aan de oproepkracht in de horeca, die op een zomerdag wordt ingezet op het terras. Het blijkt echter heel rustig, dus de werknemer wordt na een half uurtje weer naar huis gestuurd: er is te weinig te doen. Betaling voor die dag: een half uur. Dat is dus verleden tijd, de betaling moet in ieder geval drie uur zijn.

Deze uitspraak heeft het gerechtshof in Leeuwarden gedaan in een zaak die een taxichauffeuse aanspande tegen haar werkgever. FNV Bondgenoten is blij, ziet dit als een grote stap vooruit in de zekerheid voor oproepkrachten in de taxi-, horeca- en supermarktbranche. Werkgevers moeten hun oproepkrachten nu zorgvuldiger gaan inroosteren, anders kan het ze veel geld kosten.

De FNV stelt dat het nu mogelijk is om met terugwerkende kracht betaling te claimen voor dit soort dagen. Oproepkrachten kunnen tot vijf jaar terug met hun vordering op hun werkgever.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl