Heeft u al een weblog?

De weblog, een soort dagboek op het internet, wordt steeds populairder. Wilt u ook een weblog beginnen of blogt u al?

Al meer dan zeshonderdduizend Nederlanders hebben een weblog en iedere twee minuten komt er een nieuwe bij. Hoe begin je ermee? En wat is de lol van bloggen?

Wat is een weblog?

Een weblog, ook wel blog, is een persoonlijke website die je regelmatig vernieuwt. Een dagboek op internet dus eigenlijk. Maar terwijl een dagboek vaak privé is, mag een weblog door iedereen worden gelezen. Ook kunnen lezers reageren op een weblog. De schrijvers van weblogs noemen zichzelf bloggers.

Waar schrijven bloggers over?

De meeste weblogs zijn persoonlijk. Ze gaan over de vakantie, de kat, dingen waar de blogger van geniet of die indruk hebben gemaakt. Zo’n blog is een handig hulpmiddel om familie en vrienden op de hoogte te houden. Daarnaast zijn er ontelbaar veel blogs over een bepaald onderwerp. Muziek, fotograferen, koken, hamsters of nordic walking, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een hele rits blogs over.

Van een andere orde zijn nieuwsblogs, waarin bloggers nieuws doorgeven en becommentariëren. Vanwege hun snelheid en grote bereik worden ze steeds belangrijker, maar waarheid en fantasie lopen nogal eens door elkaar. Politici en bedrijven houden ook steeds vaker een weblog bij. Weblogs bestaan trouwens niet alleen uit tekst. Foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten: op een blog kan het allemaal.

Waarom is bloggen populair?

Bloggen kost tijd en de gemiddelde blog wordt door niet meer dan vijf mensen per dag bezocht, maar toch raken veel mensen snel verslingerd aan het bloggen. Zo vreemd is dat niet: uw ingezonden brieven naar een krant worden waarschijnlijk zelden geplaatst, maar met een weblog bent u uw eigen uitgever. U kunt alles van u afschrijven, interessante discussies voeren en uw deskundigheid delen. En het leuke is: mensen die uw passie delen, kunnen direct reageren. Zo kan een club van gelijkgezinden ontstaan die elkaar tips geven en met elkaar meeleven. Nogal wat bloggers maken nieuwe vrienden via hun weblog.

Is een weblog maken erg ingewikkeld?

Helemaal niet, en dat is een andere reden waarom bloggen zo populair is. Wie een e-mail kan versturen, kan ook zijn eigen weblog maken en bijhouden. U moet wel een pc met internetverbinding hebben. Maar u hoeft geen letter te kunnen programmeren en begrip van de internettaal html is ook al niet nodig om een blog te starten.

Er zijn allerlei blogdiensten die een gratis weblog aanbieden (zie verder). U hoeft zich alleen maar in te schrijven. Binnen een half uur kunt u aan de slag en met een paar muisklikken staat uw tekst op internet. Ook digitale foto’s plaatsen is een fluitje van een cent.

Gratis diensten hebben ook nadelen. U bent niet volledig vrij in het kiezen van een domeinnaam en het uiterlijk van uw blog en de ruimte voor het opslaan van oude berichten is vaak beperkt. Wie meer mogelijkheden wil, moet een betaalde dienst zoeken of zelf aan de slag met weblogsoftware. Dat is een klus voor gevorderden.

Gewoon aan de slag of eerst een plan maken?

U hoeft geen tot in de puntjes uitgedacht plan te maken, maar enige voorbereiding kan natuurlijk geen kwaad. Kijk bijvoorbeeld eens hoe succesvolle bloggers als Hanneke Groenteman of Wim de Bie hun persoonlijke websites vullen. Bedenk ook wat voor soort blog u wilt beginnen: een persoonlijke blog of een blog over een bepaald onderwerp? Of een mix van die twee? Waarover zal uw eerste stuk gaan? Wilt u vooral zelf iets kwijt of wilt u graag interactie? U kunt zelf bepalen of u reacties van anderen wilt toestaan op uw blog, maar juist doordat anderen op uw ‘posts’ reageren komt een blog tot leven en kan het een succes worden. Dat betekent wel dat u regelmatig uw blog moet controleren. In de blogwereld is het niet gepast om reacties die u niet aanstaan zomaar te verwijderen. Daarom is het handig om eerst huisregels op te stellen voor bezoekers. Zorg ook dat u een pakkende naam bedenkt voor uw weblog.

Hoe krijgt mijn blog lezers?

Wat hebt u aan een blog zonder lezers? Het helpt als uw weblog er goed uitziet. Gebruik ook afbeeldingen; veel mensen zijn visueel ingesteld. Webloggen betekent produceren. Elke dag schrijven hoeft niet, maar het is wel aan te raden om regelmatig en op vaste tijden te schrijven. Zo weten uw lezers wanneer ze iets nieuws van u kunnen verwachten. Maak uw bijdragen niet te lang en zorg voor pakkende titels.

Stuur vrienden, familie, kennissen en collega’s met een internetaansluiting een e-mail waarin u ze attendeert op uw blog en ze vraagt een kijkje te nemen en erop te reageren. Ook zelf reageren op andere weblogs en links plaatsen naar webloggers die u graag leest, is een beproefde methode; grote kans dat zij ook een link naar uw website maken.

Geef uw blog op bij zoekmachines als Google en bij zoekmachines die zich speciaal met blogs bezighouden. Neem een zogenaamde RSS-voorziening (Really Simple Syndication) op in uw weblog. Daarmee kunnen geïnteresseerden automatisch uw nieuwe berichten ontvangen.


Margriet Spanjaard zet haar natuurfoto’s op haar blog en wisselt tips uit.

‘Dankzij mijn weblog heb ik een groepje van zo’n 25 gelijkgestemden gevonden.’


Margriet Spanjaard (55) is getrouwd, heeft drie katten en een eigen bedrijf. Een jaar geleden begon ze haar eigen weblog (http://margrietgeniet.web-log.nl).
“Ik heb een passie voor natuurfotografie, maar ik deed niets met de foto’s. Doodzonde natuurlijk. Nu laat ik ze op mijn weblog zien aan anderen. Ik schrijf ook graag, over mijn katten en over het welzijn van mens en dier. Dankzij mijn weblog heb ik een groepje van zo’n 25 gelijkgestemden gevonden. Dat ging haast vanzelf, door te reageren op weblogs die ik mooi vind. Deze bloggers houden net als ik van fotograferen, wandelen en dieren. Het leuke is dat we elkaar tips geven. Over fotografie, maar ook over uitstapjes en natuurgebieden. Door al die tips heb ik ontzettend veel bijgeleerd over fotografie. Pas werd ik gebeld door Druten Online, de lokale internetkrant. Ze hadden mijn weblog gezien en wilden mijn foto’s graag publiceren. Geweldig toch? Het enige nadeel is dat web-loggen zo verslavend is. Op een gegeven moment kostte het me zoveel tijd dat ik besloot te stoppen. Direct kwam er een storm van protest van de andere bloggers. Nu doe ik het minder vaak en mijn blogclubje heeft beloofd een beetje op me te letten. Ik heb hen nog nooit ontmoet, en dat hoeft ook niet. Zo’n club waarmee je je passies kan delen is een heel leuk extraatje naast je vriendenkring.”



Ton op de Weegh schrijft over wat hem dagelijks boeit.

‘Mijn weblog is een manier om mijn gedachten te ordenen.’

Ton op de Weegh (55) is getrouwd, heeft grote kinderen en is schooldirecteur. Sinds anderhalf jaar houdt hij Weblog Antoine bij (http://blog.opdeweegh.net).
“Iedere avond kruip ik een half uur achter mijn computer en vraag ik me af: wat heeft me vandaag geboeid? Waar heb ik me druk over gemaakt? De ene keer schrijf ik over het mooie uitzicht vanuit ons dijkhuisje aan de Maas, de andere keer over Balkenende of over een mug die me uit mijn slaap heeft gehouden. Mijn weblog is een manier om mijn gedachten te ordenen. Echt intieme dingen schrijf ik niet op en ik respecteer de privacy van mensen in mijn omgeving. Want wat je schrijft, ligt wel op straat. Bij ieder stukje zoek ik een muziekfragment en een foto. Het is een leuke sport om mijn blog er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Na anderhalf jaar sleutelen aan de vormgeving, ziet het er eindelijk uit zoals ik het hebben wil. Gemiddeld heb ik veertig lezers per dag, best veel. Je moet regelmatig schrijven, anders haken je lezers snel af. Zeker de helft van mijn lezers zijn mensen die ik niet ken. Zelf lees ik ook een stuk of vijf andere weblogs. Van iemand die zich de Columnist noemt bijvoorbeeld, een man die hier in de buurt woont. Ik weet zijn echte naam niet eens, maar we reageren wel regelmatig op elkaars stukjes.
Het leukste is als je ontdekt dat je dezelfde humor hebt. Pas schreef ik over mijn jacht op een vreemde hond in mijn tuin. Voor de lol plaatste ik er een geluidsfragment bij van toen de Amerikanen Saddam Hussein hadden gepakt:
‘Ladies and gentlemen, we’ve got him!’ Kreeg ik de volgende dag van een mede-weblogger een geluidsfragment terug: ‘We thank you on behalf of the whole nation!’ Ik heb zitten schateren. Heel aardig als wildvreemde mensen je humor snappen.”

Blog-tophits

Bekende gratis aanbieders van weblogs

Zoekmachines voor weblogs

Meer lezen over webloggen
‘Weblogging’ door Sietse Kuipers (Bruna, €14,95), ‘Snel op weg Express Web-logs’ door Rogier Mostert (Pearson Education, €12,95).

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine