Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de universiteit van Tilburg, denkt een oplossing te hebben voor de almaar stijgende zorgkosten. Ouderen moeten voortaan zelf hun zorg gaan betalen met het geld dat vrijkomt uit de verkoop van hun huis.
Bovenberg legt zijn plan uit in een groot interview met Trouw. Hij heeft berekend dat ouderen gemiddeld 50 duizend euro nodig hebben voor zorg in hun laatste levensjaren, een zorgpensioen. Voor de duurste zorguitgaven (denk aan opname in een instelling) moet de overheid garant blijven staan.
Dat geld kan komen uit de verkoop van het huis. De looptijd van de hypotheek is bij ouderen vaak verstreken en het huis is afgelost. Het kapitaal zit alleen in bakstenen. Dat kan er uit worden gehaald door het koophuis bijvoorbeeld aan een woningbouwcorporatie te verkopen, om het vervolgens zelf terug te huren. Daarmee komt de waarde vrij, bijvoorbeeld om aan te wenden voor het zorgpensioen.
Bovenberg wil dat jongeren gestimuleerd worden voor een dergelijke constructie te kiezen. Dat kan door minder pensioenpremie in het vooruitzicht te stellen. De hoogleraar ziet een ander voordeel. Er komen miljarden euro’s vrij uit de Nederlandse pensioenfondsen die de economie een impuls kunnen geven. Bovenberg is overigens niet de eerste die het ‘verzilverd wonen’ voorstelt, het verkopen en terughuren van je woning. Wel lijkt hij revolutionair in zijn idee om daar een zorgpensioen uit te creëren, wat een grondige hervorming van de zorgkosten zou betekenen.
- geldenrecht.nl