Indoor natuur: Top 7 natuurmusea

PlusOnline selecteerde zeven musea waar de natuur binnen nog mooier is dan buiten. Leuk voor een uitje met de kleinkinderen.

1. Museonder (Gelderland)

Missing media-item.

Het eerste dat je ziet als je het Museonder (in Het Nationale Park De Hoge Veluwe) binnen stapt, is een compleet wortelstelsel van een 130 jaar oude beuk. En dat is groot, de wortels van een boom zijn namelijk ongeveer even groot zijn als zijn takken. Christian (7 jaar) heeft met zijn ouders al heel wat natuurmusea gezien. Maar een museum waar je ziet wat er ónder de grond leeft, heeft hij nog nooit meegemaakt. Gefascineerd kijkt hij naar de bungelende wortels, naar de vossenburcht onder een glasplaat in de vloer, naar de prehistorische botten en schedels van wisent en reuzenhert. Het Museonder geeft een verrassend beeld van het leven dat zich onder onze voeten afspeelt.

Houtkampweg 9c, Otterlo, T 055-378 81 00,
www.hogeveluwe.nl

2. Terra Maris (Zeeland)

Met z’n eiken- en beukenlanen, slingerende watertjes en het geluid van de Noordzeebranding op de achtergrond, is buitenplaats Westhove in Oostkapelle dé plaats voor een beschutte herfstwandeling vlak bij zee. Zeker doen, maar sla ook Terra Maris niet over, het museum in de oranjerie naast kasteel Westhove. Terra Maris laat Zeeland in het klein zien: de natuur, de dynamiek van de Deltawerken, de polders én het verwoestende werk van de zee.

Het museum organiseert bovendien activiteiten zoals strandjutten, wandelingen over de buitenplaatsen en roofvogelshows. Tot en met januari kunt u nog de tentoonstelling ‘Zilt en Wild!’ bekijken, over de echte wilde natuur die Zeeland rijk is.

Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle,
T 0118-58 26 20, www.terramaris.nl

3. Museum voor Natuurwetenschappen (België)

“Papa”, hoor ik een ventje van een jaar of zeven zeggen. “Dit is het mooiste museum dat ik gezien heb. Van m’n hele leven.” De naam van dit Brusselse museum mag dan niet zo bruisend klinken, de collectie is dat wel! Spannend en zeer interactief. In een warme pels gewikkeld kunnen kinderen het opnemen tegen de mammoeten. In de huid van een neanderthaler ontdekken ze hun vroegste voorouders en op expeditie met twee poolreizigers leren ze de verschillen tussen Noord- en Zuidpool. Enorme walvissen en bloeddorstige roofdieren: het is er allemaal. Bovendien heeft het museum de grootste skelettencollectie van dinosauriërs van Europa.

Vautierstraat 29, Brussel, T 0032-(0)2-627 42 38, www.natuurwetenschappen.be.

4. Natuurcentrum Ameland (Friesland)

De natuur heeft Waddeneiland Ameland rijk bedeeld. De variatie in zout en zoet water, klei en zandgrond, duinen en kwelders zorgt voor een uitbundig planten- en dierenleven. In Natuurcentrum Ameland is ‘de natuur’ van het eiland bijeengebracht. Begin met een blik op het eiland en de zee vanuit de dertig meter hoge uitkijktoren en daal dan langzaam af naar de kleurrijke onderwaterwereld van de Noordzee. En neem er de tijd voor! Want onderweg komt u bijvoorbeeld langs het 360 graden-filmtheater, langs de kenniscentra Water en Land, en langs de keuzekermis. In deze laatste zaal wordt u aan het denken gezet over uw keuzes op het gebied van energiegebruik.

Strandweg 38, Nes, Ameland, T 0519-54 27 37,
www.natuurcentrumameland.nl.

5. Natuurmuseum Fryslân (Friesland)

Missing media-item.

“Jemig, wat groot”, roepen Nienke (10) en Marrit (8) bij het zien van het reusachtige potvisskelet dat in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden hangt. Meestal heeft preparateur Christiaan Walen kleinere wezens onder handen dan deze gigant van vijftien meter die in 1994 bij Ameland aanspoelde. Zijn werkplaats in het museum is een open atelier; bezoekers staan met hun neus boven op zijn werk. Maar Nienke en Marrit hoeven niet te zien hoe een veldmuis van zijn ingewanden wordt ontdaan. De meisjes melken koeien, vliegen over Friesland en zijn niet meer weg te slaan uit de boerensloot, waar je deel uitmaakt van het leven onder water.

Schoenmakersperk 2,
Leeuwarden, T 058-233 22 44, www.natuurmuseumfryslan.nl

6. Miramar (Drenthe)

Missing media-item.

Een zeemuseum in Drenthe? Schelpen tussen de hunebedden? Een museum als Miramar zou je in Katwijk of Den Helder verwachten, maar de collectie van de excentrieke juffrouw Warners – psychologe en reizigster die de zeven wereldzeeën bevoer – vond onderdak in Vledder. Duizenden soorten schelpen, koralen, vissen, krabben en fossielen verzamelde ze van 1955 tot aan haar dood in 1986. Een prominente plek is ingericht voor de schelp waarmee het allemaal begon, een Murex brandaris die ze tijdens een vakantie op Mallorca vond. Ook de hutkoffer waarin de schelpenzoekster de kostbaarheden tijdens haar reizen vervoerde, staat in het museum. Op 30 oktober wordt de jaarlijkse schelpenmarkt in Miramar gehouden.


Vledderweg 25, Vledder,
T 0521-38 13 00,
www.miramar-zeemuseum.nl.

7. Groene Hart Centrum (Zuid-Holland)

Veenweiden, plassen, einde-loos lange sloten, koeien, molens, houtkades en knotwilgen: dat is het Groene Hart, het eeuwenoude landschap dat zo dicht tegen de Randstad aanschurkt. In het Groene Hart Centrum van Staatsbosbeheer is te zien wat de tijd met het lage land van Holland heeft gedaan en hoe onze voorouders dit landschap hebben gemaakt tot wat het nu is. U volgt de trekvogels op hun route naar Afrika en kunt zien wat er gebeurt als de grondwaterstand opeens hoger of lager zou komen te liggen. Extra: het Groene Hart Centrum is
gevestigd in Fort Wierickerschans, deel van de Oude Hollandse Waterlinie.

Zuidzijde 132, Bodegraven,
T 0348-68 95 00,
www.groenehartcentrum.nl